טמפה הוא מזון אינדונזי מסורתי עשוי מפולי סויה שלמים שעברו תהליך טבעי של התססה. על גבי הפולים מגדלים את פטריית הריזופוס המצמיחה קורים לבנים אל תוך פולי הסויה, הקורים מחברים את פולי הסויה והופכים אותם לגוש עשיר בוויטמינים, מינרלים, באנטיביוטיקה טבעית ובחלבון. אך בעוד שמוצרי סויה כמו טופו, ממרחים, ופולים טריים נמכרים בכל מרכול, הטמפה עדיין כמעט בלתי מוכרת לרוב הישראלים.
ערכים תזונתיים
100 גרם של טמפה מכילים: 190 קלוריות; 18.3 גרם חלבון; 16 גרם פחמימות; 7.5 גרם שומנים; 15 מיליגרם נתרן; 142 מיליגרם סידן; 10 מיליגרם ברזל. הטמפה אינה מכילה כולסטרול ונחשבת קלה לעיכול. פולי הסויה מכילים גם פיטו אסטרוגנים, תחליפי אסטרוגן צמחיים, המועילים לנשים הזקוקות לאיזון הורמונלי.
דרכי הכנה שונות
כמו הטופו גם הטמפה סופח כל טעם וגוון שמוסיפים לו, המרקם לאחר בישול מזכיר בשר עדין או נתחי פרגיות. הטמפה נמכרת בצורה קפואה ויש דרכים רבות להכין אותה: בהשריה, במרינדה, באפיה בתנור. צליה, או בהקפצה במחבת. בעבר ניסיתי את דרך ההשריה ואפיה, הטעם היה טוב, אך זמן ההכנה הממושך לא התאים לי, וגיליתי דרך קצרה וכיפית יותר להכנת הטמפה, ראו בהמשך מתכון שהוא בסיס לשינויים, כל אחד יוכל להוסיף לו רכיבים ותבלינים, לשנות כמויות כראות עיניו ולתת דרור ליצירתיות שבו.
מתכון להכנת טמפה במחבת או בווק
לפני הכול יש להוציא את הטמפה מהאריזה ולהפשיר אותה על צלחת במשך שעתיים או יותר עד שהיא מתרככת וניתן לחתוך אותה בסכין. בינתיים יש זמן להכין ולקצוץ את כל הרכיבים.
מצרכים
1 חבילת טמפה מופשרת וחתוכה לקוביות בגודל של 1 ס"מ
1 בצל קצוץ
1 פלפל אדום גדול מנוקה וחתוך לקוביות קטנות
1 עגבניה גדולה בשלה ועסיסית, חתוכה לקוביות
2 כפות שמן זית
1 חופן פטרוזיליה קצוצה
1 כף רוטב סויה (למען הבריאות כדאי להשתמש בסוג "דל נתרן")
רבע עד חצי כוס מים
מלח במידת הצורך ולפי הטעם
אופן ההכנה
עובדים על אש גבוהה ומערבבים לעתים קרובות
1. מחממים את המחבת, מוסיפים 2 כפות שמן ומחכים לחימום
2. מכניסים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד תחילת ההשחמה
3. מוסיפים את קוביות הפלפל, מערבבים היטב
4. כאשר הפלפל מתרכך ומגיר נוזלים מכניסים את קוביות הטמפה, מערבבים היטב
5. לאחר שהטמפה ספגה את כל הנוזלים, מוסיפים את העגבניה ומערבבים
6. שופכים מעל את רוטב הסויה ומערבבים
7. כאשר התבשיל ספג את כל הנוזלים, שופכים לתוכו רבע כוס מים
8. זורים מעל הכל פטרוזיליה ושוב מערבבים וטועמים, אם חסר מלח זה הזמן להוסיף.
9. מכסים את המחבת ומבשלים חמש דקות נוספות, עד שכל הנוזלים נספגים.
10. כאשר כל הנוזלים נספגו, מערבבים פעם אחרונה, מכבים את האש, מכסים, ומשאירים את המחבת מכוסה לעוד רבע שעה.
הגשה
אפשר להגיש על מצע עלי חסה, עם מלפפונים, או עם סלט ירוק בנפרד.
הכמות מספיקה לשני סועדים ומשביעה מאוד.
אם נשאר משהו אפשר לשמור במקרר, ולמחרת הטעם אפילו משתפר.
איפה וכמה
טמפה גולמי של יצרנים שונים חזר באחרונה למקפיאים של בתי הטבע.
אני מצאתי את טמפה ישראל
קניתי בזסט
והם עושים גם משלוחים
תודה, טוב לדעת
לא מוצא טמפה בארץ, יכול להגיד איפה ניתן למצוא בוודאות ?
שלום דניאל
בעיקרון טמפה נמכר במקררים של בתי הטבע הגדולים.
באחרונה גם אני לא משיגה טמפה, כנראה שמשק ויילר הפסיקו לייצר.
יש יצרן נוסף במושב ליד נתניה שמייצר בייצור ביתי ומביא לאנשים הביתה.
הוא מייצר גם 'טופו משי' ומוצרים נוספים ואין להשיג את המוצרים שלו בחנויות.
שמו רועי: טלפון 054-7771920
כתובת מייל: roysmail2002@yahoo.com
בהצלחה
שלום ! איפה מוכרים טמפה בנתניה? תודה
שלום מזל
טמפה אפשר למצוא במקפיאים של בתי טבע גדולים. אם יש בנתניה סניף של ניצת הדובדבן, תשאלי שם.