למען כדור הארץ ולרווחת בני האדם
בקיץ האחרון נאלצתי להסתובב לא מעט בתל אביב בשעות הצהריים. החום היה בלתי נסבל, האור המסנוור איים לשפד את עיניי. הכמיהה לקצת צל ליוותה אותי לאורך מאות מטרים של בטון לוהט.
נכון, קיימות בתל אביב שדרות נפלאות וגם פארק וכמה גינות ירוקות, אך שכונות שלמות ורחובות ארוכים נצלים בשמש. מאז התחלתי לשים לב לרמת הצל גם במקומות אחרים וגיליתי שגם ברמת גן – "עיר הגנים", בגבעתיים, ופתח תקווה, רוב הרחובות הראשיים חשופים ולוהטים. רחוב ז'בוטינסקי למשל שמתחיל ברמת גן, עובר בבני ברק וממשיך עד פתח תקווה כולו בטון חשוף, ללא צל. אנשים הממתינים לאוטובוסים נצלים בשמש. זה ממש לא חייב להיות כך. בשעה שעיריית תל אביב עקרה את העצים באבן גבירול ונטעה במקומם דקלים חסרי צל, מתקיימות בעולם יוזמות מעוררות השראה של נטיעות.
אינדונזיה – חוק המחייב נטיעות
באינדונזיה למשל נכנס לתוקף לפני מספר שנים חוק המחייב כל זוג הנרשם לנישואים לנטוע עצים. זוגות המחליטים להינשא נדרשים להביא לרשם הנישואים חמישה זרעים או שתילי עצים, או לשלם 25 אלף רופיות, מחיר השווה לשלושה דולר, למימון נטיעת העצים. התוכנית היא חלק מהמלחמה העולמית בהתחממות כדור הארץ אליה הצטרפה אינדונזיה ובמסגרת זו מתקיים בה מאמץ לאומי לנטיעת מיליוני עצים.
אודסה אוקראינה
אינדונזיה לא לבד. בעיר אודסה שבאוקראינה, קיים חוק עירוני ישן המחייב קבלני בניין לנטוע חמישה עצים על כל עץ שנעקר באתרי בניה. הקבלנים מחויבים לא רק לנטוע את העצים אלא גם להשקותם ולשמור עליהם בתקופת חייהם הראשונה עד לקליטתם והתחזקותם. ואכן העיר אודסה טובלת כולה בעצים מוריקים. חבל שלא אימצנו את המנהג הזה בארץ, הרי רבים מאנשי הרוח ומייסדי המדינה הזו באו מאודסה.
התחממות גלובלית
כדור הארץ הולך ומתחמם משנה לשנה. ההתחממות גורמת לשינויי אקלים ולעליה בשכיחות של אסונות טבע, לצמצום בכמות המשקעים, להתרחבות המדבריות, להידלדלות מקורות המים, לעליה במקרי סרטן העור עקב חשיפה לשמש ולשינויים באוכלוסיית החי והצומח המאיימים על קיום האנושות כולה.
לפעילות האנושית חלק נכבד בהתחממות כדור הארץ, פעילות רבת שנים הגורמת לפליטת גזי חממה ובעיקר פחמן דו חמצני – CO2 המזהמים את האטמוספרה. בשנת 2004 למשל, נפלטו מעל מדינת ישראל 73,573 אלפי טונות של פחמן דו חמצני, עליה של כ-20 אחוז לעומת שנת 1996.
נטיעת עצים היא הדרך האקטיבית העיקרית להפחתת כמות הפחמן הדו חמצני באטמוספיירה, לצמצום ההתחממות הגלובאלית ולהורדת הטמפרטורה במקומות המוצלים. ישראל היא אמנם אחת המדינות היחידות בעולם שמספר העצים בה כיום גדול יותר מאשר לפני מאה שנה, זאת אודות לנטיעות שנעשות בעיקר על יד הקרן הקיימת לישראל שהצטרפה לפרויקט של האו"ם – Plant the Planet במסגרת זו יינטעו 7 מיליון עצים בעשור הקרוב, עץ על כל תושב בישראל. יוזמה מבורכת לכל הדעות, אך הנטיעות מתרכזות ביערות ובאזורים נידחים. איך אפשר לגרום לעיריות ולמועצות אזוריות לנטוע עצי צל גם בתוך הערים, ובעיקר לאורך הרחובות לרווחת התושבים.
כוונתי שנשתלו עצי מייש ברחוב .
את טועה בתיאור שלך את תל אביב.על אבן גבירול נשתלו דקלים באי תנועה אך ברחוב נשתלו מיישום
המצילים על הרחוב.
מדינת ישראל העבירה חוק הגנת העצים ועל פי החוק אדם הכורת עץ ללא אישור צפוי להיענש בחומרה.
בנוסף לא מאשרים בקלות כריתת עצים .דבר המשתנה ממקום למקום.
ממליצה לך לבחון שוב את המידע ולתקן את הכתבה.תודה על תשומת ליבך.❣
שלום סיגלית.
אני עוברת באבן גבירול לפחות פעמיים בשבוע. דקלים אינם עצי צל, והמדרכות לוהטות מרוב חום.
למרבה המזל הבניינים באבן גבירול מצלים על חלק מהמדרכות בזכות הבניה על עמודים. דבר שלא נשמר בבניינים החדשים.
במעברי החצייה, ליד תחנות האוטובוס וברוב שטחי המדרכות אין צל.
אכן קיים חוק נגד כריתת עצים ובכל זאת עיריית תל אביב עקרה את העצים ושתלה במקומם דקלים שאינם מצלים, ועוד על איי התנועה.
המאמר נכתב בתקופת עקירת העצים לפני מספר שנים. לא הבנתי מה כוונתך: "ברחוב נשתלו מיישום המצילים על הרחוב."