סמודי הוא שייק המורכב ברובו מעלים ירוקים, מתוך הנחה שהכלורופיל הוא חומר מעולה לניקוי תאי הגוף מרעלים. אך מאחר ועלים ירוקים בלבד אינם טעימים, מוסיפים לשייק פרי אחד או יותר, לשיפור הטעם. השם סמודי אולי מצלצל הודי אך מקורו במילה SMOOTHIE באנגלית.
מקור הסמודי
הסמודי הוא פריט מוביל בתזונת ה"ראו-פוד"- מזון חי. גישה תזונתית הדוגלת במזון ללא בישול ועם חימום שאינו עולה על 47 מעלות. יתרונותיו הבריאותיים של השייק הירוק זכו לפרסום עולמי על ידי ויקטוריה בוטנקו, סופרת ומרצה אמריקאית לבריאות טבעית, אשר כתבה בספרה 'ירוק לחיים' כיצד נרפאו בני משפחתה ממחלות כרוניות שונות כגון: סוכרת, דלקת פרקים קשה, השמנה, לחץ דם גבוה ועוד. לדבריה של בוטנקו שתיית ליטר אחד של סמודי ביום יכולה לרפא כל מחלה ותועיל במידה רבה גם למי שאינו אוכל מזון בריאות. הסמודי נחשב גם למזון אנטי אייג'ינג.
הספר ירוק לחיים הופיע בעברית בהוצאת פוקוס.
נושא הסמודי חוזר גם בספרה השני של בוטנקו מזון צמחי חי שהופיע גם הוא בהוצאת פוקוס.
התנסות אישית
כבר מטעימה ראשונה נצרב בי הגעגוע לעוד. אך ההפתעה הגדולה הגיעה בבוקר שאחרי, כאשר פגשתי במראה את פני כמו אחרי טיפול עשרת אלפים. הסתכלתי שוב ושוב כדי להיות בטוחה, העור נראה מבריק ומתוח כמו שלא היה מזמן. התעוררתי מוקדם עם אנרגיות של שמחה ורעננות, מחלת הבוקר הקבועה לא הופיעה היום. ברגע זה החלטתי לאמץ את הסמודי באופן קבוע ואז החל המסע לקניית בלנדר ולהשגת מתכונים.
איזה בלנדר?
להכנת סמודי יש צורך בבלנדר חזק, מינימום 800W, עדיף חזק יותר מ-1000W. רצוי שהקנקן יהיה מזכוכית, ואם בוחרים בקנקן פלסטיק, חשוב לוודא שאינו מכיל ביספינול. כדאי לבחור בלנדר של יצרן אמין. גודל הקנקן בהתאם לכמות שאתם מתכוונים לצרוך.
גמישות ויצירתיות
דרך ההכנה של הסמודי גמישה מאוד ופתוחה לשינויים לפי הטעם ועונת השנה. אם חסר רכיב מסויים, אפשר לדלג עליו. אל הבלנדר מכניסים עלים ירוקים כמו: חסה ערבית (חסה מסולסלת היא חסרת כל ערך בריאותי), תרד, מנגולד, פטרוזיליה, סלרי, צמחי תבלין ונבטים. לעלים הירוקים מוסיפים פרי אחד או יותר לשיפור הטעם, למשל: תפוח, או פפאיה, מנגו, מלון, אפרסק, בננה, או כל פרי עונתי לפי הטעם. חשוב לא להיסחף עם הפירות, הרוב המוחלט שייך לעלים הירוקים. לתכולה זו מוסיפים כוס מים גדולה, מערבלים כדקה ושותים מיד, אם אתם אוהבים את הסמודי דליל יותר, הוסיפו יותר מים.
אין להתייאש אם השייק לא טעים בפעם הראשונה, בפעמים הבאות תלמדו לשפר את הטעם.
הסמודי משביע מאוד, ובעזרתו ניתן לדלג על ארוחה או לפחות לדחות אותה, בכך הוא עוזר גם בתהליכי הרזיה.
מתכונים לסמודי:
סמודי בסיסי של מצפה אלומות
מתוך התקליטור "Raw Food בקלי קלות" של עדנה מינץ
רכיבים:
2-3 עלי חסה ערבית
1-2 עלי מנגולד או חצי כוס עלי תרד
1 חופן פטרוזיליה
1 כוס מים
1 תפוח חתוך לקוביות
פפאיה קטנה (אותה אפשר להחליף בפירות יער, או אגס)
מי שאוהב את הסמודי מתוק יותר יוכל להוסיף תמר מג'הול אחד
אופן ההכנה:
חותכים את כל הרכיבים מכניסים לבלנדר, מערבלים היטב ושותים מיד.
סמודי "חיזוקית" של אביטל סבג* לכמות של 2 ליטר
שעזר לה להחלים משפעת
הרכיבים:
אגס
תפוח
חצי מלון
2 קיווי
זוקיני
בננה
חצי לימון
חצי כוס פטרוזיליה
4 עלי חסה ערבית
4 אגוזי מלך
2 תמרים
רבע כפית אבקת קקאו אורגנית
4 כמוסות כלורלה של ג'אמוקה
2 כפות שמן קוקוס של ג'אמוקה
1 כפית זרעי צ'יאה
כוס וחצי מים
אופן ההכנה
שוטפים היטב את כל הפירות והירקות, חותכים לקוביות, מכניסים לבלנדר וטוחנים עד לקבלת מרקם קטיפתי.
*אביטל סבג, מטפלת בתזונה וברפואה סינית, מקיימת סדנאות בישול בריא ליחידים ולקבוצות, וסדנאות ניקוי בעזרת מיצים.
הסמודי האולטימטיבי שלי
לאחר שבועיים של ניסיונות, הגעתי להרכב הנפלא הבא.
הרכיבים:
2 עלי חסה גדולים או 4 קטנים
1 גבעול של סלרי עלים (להבדיל מסלרי שורש)
1 חופן של פטרוזיליה קצוצה
חופן נבטי חמניות, או נבטים אחרים לפי הטעם
חופן עלי בייבי
1 חופן עלי תרד בייבי (תרד בייבי איננו מר, נמכר במחלקת הירקות בסופר)
1 תפוח מוזהב או אחר
חצי בננה בשלה חתוכה לפרוסות (את החצי השני אפשר להקפיא עם הקליפה, ולהשתמש בה מחר)
1 תמר מג'הול גדול ורך
כוס גדולה של מים מינרליים
אופן ההכנה:
שוטפים את העלים היטב, את הרכיבים הקשים חותכים לחתיכות, מכניסים לבלנדר וטוחנים עד לקבלת שייק קטיפתי.
אם השייק יוצא סמיך מידי, מוסיפים עוד רבע כוס מים ומערבלים חצי דקה נוספת.
סמודי בגרסת מינימום
בימים האחרונים הגעתי לגרסה זו שאינה מחייבת קניה של ירקות רבים
הרכיבים:
2 עלי חסה (ערבית) בגודל בינוני
1 חופן עלי בייבי / או חופן של נבטי חמניות/ או עלי תרד בייבי טריים
1 תפוח חתוך לקוביות, רצוי זן מוזהב
1 בננה קטנה חתוכה או חצי בננה ואת החצי השני שומרים במקפיא למחר.
1 חופן פטרוזיליה קצוצה
1 תמר מג'הול מקולף ומגולען
1 כוס מים גדולה
אופן ההכנה:
מערבלים במשך דקה שלמה ושותים. הכמות המתקבלת – שתי כוסות
אם יש לכם מתכון לסמודי נפלא, שלחו לנו ונפרסם.
כדאי לעקוב אחרי הדף Victoria Boutenko בפייסבוק, מידי פעם היא מפרסמת טיפים ומתכונים מעניינים.
כדאי להוסיף חלב או חלב סויה או קוקוס?
ממש לא. חלב לא שייך לסמודי הירוק.
חלב או חלב צמחי מתאים לשייקים אחרים.
2 עלי חסה
חצי סלק
גזר
תפוח או אגס או בננה
כוס מים
ומערבבים הכל ביחד
שלום ריטה
המתכון שלך נשמע טעים אבל העיקרון בסמודי הוא שרובו מורכב מעלים ירוקים.
מוסיפים פרי אחד או תוספת של תמר, רק בשביל הטעם. ובמתכון שלך העלים במיעוט.
כיצד זה לא מופיע מלפפון?
שלום לאה, כל המתכונים הם בסיס ל/שינויים.
את יכולה להוסיף פריט זה או אחר, או לגרוע משהו שאינך אוהבת.
מלפפון איננו עלים
זהו שייק המבוסס על עלים ירוקים.