קורטיזול הוא הורמון המיוצר בבלוטת יותרת הכליה, אשר מופרש במצבי סטרס. לקורטיזול תפקידים פיזיולוגיים חשובים אצל כל בעלי החיים כולל בני האדם. כאשר זברה לוחכת עשב באחו ופתאום מופיע אריה המאיים לטרוף אותה, תפקידו של הורמון הקורטיזול הוא להכניס את גופה למצב פעולה של: "הילחם או ברח" ולאפשר לזברה להציל את חייה. לאחר שחלפה הסכנה רמת הקורטיזול בדמה יורד וגופה חוזר לתפקוד נורמלי.
בני האדם לא חיים כיום באיום מתמיד של חיות טרף, המתח שלנו אינו חריף כמו אצל בעלי חיים, אך הוא קטלני משום שאצלנו הוא מתמשך ולעתים הופך לכרוני. לחצים כלכליים, ביטחוניים, דאגות משפחתיות, אבדן, פיטורים, כעסים בעבודה, פקקי תנועה, כל אלה נמשכים לאורך זמן, עד שגופנו נאלץ לתפקד במשך תקופות ארוכות עם רמת קורטיזול גבוהה, השוחקת את הגוף ומזרזת את תהליך ההזדקנות.
לקורטיזול ברמתו הנורמלית השפעה חשובה על חילוף החומרים של הסוכרים, החלבונים וחומצות השומן בגוף. הוא תורם להרגשה כללית טובה, לתפקוד תקין של מערכת החיסון, הוא משפיע על כלי הדם, שומר על העצמות, השרירים והעור במצב תקין. כאשר הגוף שרוי בסטרס, עולה רמת הקורטיזול, ורמה גבוהה שלו גורמת לעליה במשקל, להפרעות שינה, עייפות, דיכאון, חרדות, כעס ותוקפנות, קשיי ריכוז וזיכרון, הפרעות עיכול, אוסטיאופורוזיס, נטייה להידבקות במחלות, וגם לעליה ברמת הסוכר והכולסטרול בדם, עליה בלחץ הדם ועוד.
מה עושים?
קודם כל חשוב להיות מודעים לרמת המתח בה אנו חיים ולהשפעתו ההרסנית. את רמת הקורטיזול אפשר לבדוק בבדיקת דם פשוטה, אך הבדיקה נכונה רק לאותו רגע. רמות הקורטיזול משתנות לפי מחזוריות קבועה במהלך היממה: הרמות הגבוהות ביותר של קורטיזול נרשמות בשעות הבוקר המוקדמות, ורמות נמוכות ביותר נרשמות בשעות הקטנות של הלילה. (מחזוריות הקורטיזול של עובדי הלילה שונה מזו של עובדי היום).
טווח נורמלי של הקורטיזול הוא 23-6 מק"ג לדציליטר דם, ערכים אלו משתנים כאמור בעקבות סטרס, וגם במצבי מחלה ואפילו אוכל. רמת הקורטיזול עשויה לעלות גם בעקבות טיפול הורמונלי, פעילות גופנית, הריון, דיכאון, חרדה, או צריכת חומרים מעוררים כולל קפה. אם בכל זאת בודקים את הרמת הקורטיזול כחלק מבדיקת דם שגרתית, כדאי להקפיד על בדיקה בשעה קבועה, לשם השוואה לאורך שנים וגם על מנת לדעת את מיקומנו על סקלת הקורטיזול.
לאחר שלומדים להכיר את כוחו ההרסני של הסטרס בחיינו, חשוב לחפש דרכים להורדתו. ולכך יש דרכים רבות כמו מדיטציה, יוגה, צ'י קונג, טאי-צ'י, או כל פעילות גופנית שאיננה תחרותית ומשרה עלינו שלווה. יש מי שנרגע בשחיה, ואחר מוצא שלווה בהליכה על חוף הים. חשוב שכל אחד יבחר את הפעילות המתאימה לו ומורידה ממנו את הצטברויות המתח ואת רמת הקורטיזול.
ספר: קשר הקורטיזול
למי שרוצה להעמיק בנושא מומלץ לקרוא את הספר "קשר הקורטיזול" מאת: ד"ר שול טלבוט, מומחה אמריקאי לפיזיולוגיה של הלחץ, ביוכימיה תזונתית ופעילות גופנית. ד"ר טלבוט לקח חלק במחקר על נזקים בריאותיים הנגרמים מהפרשת יתר של קורטיזול. הספר שהופיע בהוצאת פוקוס בשנת 2005 מסביר את השפעות הקורטיזול על חיינו, ומציע תוכנית בת חמישה שלבים להתמודדות עם מצבי לחץ על ידי שינוי תזונתי, פעילות גופנית ותוספי תזונה. בתחילת הספר מופיע מבחן שיעזור לקורא לבחון את רמת המתח בו הוא שרוי.
מדהים ביותר!!!