ברור וידוע שתזונה משפיעה על בריאותנו, אכילה בלתי נכונה תוביל למחסור בוויטמינים, במינרלים ובחומרים חיוניים ובמקביל עלולה להעלות את לחץ הדם, את רמת הכולסטרול ולהוביל להידרדרות בריאותית. אך מעטים יודעים שלמזון השפעה מכרעת לא רק על הגוף אלא גם על התודעה, על צורת החשיבה, מצב הרוח, וגם על רמת התוקפנות והנטייה לאלימות בחברה.
מי שלמד יוגה ודאי שמע על כך. ביוגה שיבננדה מאמינים כי לאנרגיה שלוש תכונות הנקראות "גונות" והן מתקיימות יחד באיזון: סטאוה, ראג'ס וטאמס. כאשר האנרגיה לובשת צורה גשמית אחת משלושת התכונות הופכת לשלטת. כך הדבר גם במזון.
מזון סטאווי
מזון סטאווי נחשב למזון הטהור ביותר אשר מזין את הגוף ומרגיע את ההכרה. תזונה סטאווית תורמת לבריאות הגוף ושומרת על הכרה שקטה השולטת בגוף ויוצרת זרימה מאוזנת של אנרגיה בין הגוף להכרה.
מזון סטאווי כולל: דגנים, לחם מלא, פירות וירקות טריים, מיצי פירות טריים, חלב, חמאה וגבינה, קטניות, אגוזים, זרעים וזרעים מונבטים, דבש ותה צמחים.
מזון רג'סי
ברשימת המזונות הרג'סים נכללים מזונות חריפים, מרים, חמוצים, מלוחים מאוד ומיובשים. תזונה רג'סית הורסת את האיזון בין הגוף להכרה, ומזינה את הגוף על חשבון ההכרה. צריכת כמות גדולה של מזון רג'סי מגרה לפי תורת היוגה, את הגוף ומעוררת תשוקות. ההכרה הופכת לבלתי נשלטת ולחסרת מנוחה.
ברשימת מזונות רג'סי נכללים: תבלינים וצמחי תבלין בעלי טעמים חזקים, חומרים מעוררים כמו תה וקפה, דגים, ביצים, מלח ושוקולד, לכן מומלץ להמעיט בצריכתם או להימנע מהם לגמרי. אכילה מהירה נחשבת גם היא לרג'סית.
מזון טמאסי
מזון טאמסי הוא מזון שאיבד את טריותו ומוצרי מזון שפג תוקפם. תזונה טמאסית מזיקה לגוף וגם להכרה. היא מפחיתה את רמת האנרגיה, מחלישה את ההיגיון ויוצרת מצבים של אדישות. מערכת החיסון נחלשת וההכרה מתמלאת ברגשות של כעס וחמדנות.
ברשימת המזונות הטמאסים נכללים: בשר, אלכוהול, טבק, בצל, שום, חומץ, מזונות תוססים, וכן חומרים עבשים או בשלים מידי. אכילת יתר נחשבת גם היא לטאמסית.
אכילת בשר
אכילת בשר בהגזמה ובעיקר בשר נא מקושרת ביוגה להגברת רגשות של כעס, כוחנות, רגזנות, תוקפנות ואף אלימות. לעומת זאת לאנשים רוחניים מידי שאינם מתמודדים היטב עם חיי היומיום, מומלץ לאכול מעט בשר שיגרום להם להיות יותר מעשיים.
מזון מנחם
כולנו מכירים מצבים רגשיים בהם אנו זקוקים ל"מזון מנחם". ברגעים של עצב יתחשק לנו משהו מתוק או פחמימות, כי מתוקים מעלים את מצב הרוח, אם כי זו עליה קצרה שאחריה תבוא ירידה ואז נזדקק שוב לסוכר. רבים זקוקים לקפה כדי לשמור על ערנות. לפני בחינות מומלץ לאכול קוביית שוקולד, ופלפל אדום למשל, מעלה את מצב הרוח ברגעים של דכדוך.
צבעי מאכל וחומרי טעם וריח
בשנים האחרונות הולכים ונחשפים נזקיהם של צבעי המאכל וחומרי טעם וריח וחומרים משמרים, בהם נעשה שימוש בתעשיית המזון. כדאי להכיר את אינדקס צבעי המאכל והחומרים המשמרים, שחלקם גורמים למחלות קשות, לסרטן, למיגרנות, ולרבים מהם השפעה מזיקה על ההכרה. מצבים של חוסר שקט, הפרעות שינה, היפראקטיביות ואף הפרעות קשב אצל ילדים ניתן למנוע במקרים רבים על ידי שינוי תזונה.