ליצנות רפואית – לצחוק כדי להבריא
בכל יום חול מרביתנו משכימים קום, מקיימים שגרת בוקר של רחצה, שתיה חמה וארוחה קלה ויוצאים מן הבית. המבוגרים לעמל יומם, הילדים והצעירים ללימודים ולמסגרות חינוכיות. אך יש אנשים, מבוגרים וילדים, ששגרה מוכרת זו רחוקה מהם מרחק רב, למשל אנשים המאושפזים בבתי חולים. חלקם לקו במחלה קשה או ממושכת, אחרים נפגעו בתאונה ולכולם משותף הכאב – הפיזי והנפשי. עבור אותם אנשים שמסלול חייהם הפגיש אותם עם כאב, מחלה וצער, מהווים הליצנים הרפואיים אי של שפיות, צחוק, שעשוע ותקווה להחלמה.
מאמר זה מוקדש לליצנות הרפואית, היכן פועלים ליצנים רפואיים? מהו כוחם המרפא, והיכן לומדים את המקצוע.
ליצנות רפואית – מהי?
ליצנות רפואית היא תחום צעיר ומתפתח השייך למרחב הרפואה האלטרנטיבית ולטיפול באמנויות. ליצנים רפואיים אמנם עושים שימוש באמנות המשחק והליצנות, בשילוב הומור, קסמים, תחפושות ואביזרים, אך מקום הופעתם שונה. הם לא מופיעים בקרקס, והקהל שלהם שונה. הם מופיעים בפני חולים ומטופלים בבתי חולים, במרפאות, במרכזים רפואיים ובמוסדות גריאטריים. הליצנות הרפואית מבוססת על ההנחה כי להומור ולצחוק יש כוחות מרפא, המצליחים להשכיח את הקושי והכאב מאנשים במצבי מצוקה וחולי, ולו לשעה קלה.
הקרקס מגיע לבית החולים – סימני דרך
הליצנות הרפואית מוכרת בארצות הברית החל משנות ה-70 של המאה ה-20, ואחד ממייסדיה היה ד"ר פאץ' אדאמס, רופא, ליצן, שחקן וסופר. סיפור חייו ופועלו שמשו בסיס לסרט "פאץ' אדאמס", בו גילם את דמותו השחקן רובין ויליאמס. הסרט זכה להצלחה רבה וחשף את התחום המתפתח של הליצנות כמסייעת לחולים בתהליך ההחלמה וההבראה. לפני כ-25 שנים החלו ליצנים רפואיים ללהטט ולהצחיק בבתי חולים בעיר ניו יורק, ובכך מימשו את קריאתו של אחד מחלוצי הליצנים הרפואיים, מייקל כריסטנסן, שאמר: "אם החולים לא יגיעו לקרקס, אזי הקרקס יגיע אליהם".
בתחילת הדרך התקשו רבים, ובהם אנשי הממסד הרפואי, להכיר בחשיבותה של הליצנות הרפואית והיו אף כאלו שראו בליצנים המסתובבים בבתי החולים מטרד או גימיק תקשורתי מיותר. עם התרחבות התחום וההכרה ביעילותו ובחשיבותו, החלו בתי חולים רבים להעסיק ליצנים רפואיים בתשלום, כחלק מן הצוות המטפל. כיום פועלים ליצנים רפואיים בשכר או בהתנדבות במוסדות רפואיים במדינות העולם המערבי, בהן ארצות הברית, קנדה, אירופה, אוסטרליה וגם בישראל.
שמחה וצחוק בתהליך ההחלמה
ליצנים רפואיים ממלאים מגוון תפקידים בתהליך הטיפול וההחלמה של חולים. הרופאים והצוות הסיעודי אמונים על הפן הגופני והבריאותי, הליצנים הרפואיים פונים לחיזוק הצדדים הנפשיים והחברתיים של החולים. ליצנים רפואיים יוצרים אוירה משוחררת, של כיף וצחוק, המסייעת לחולים לשכוח מעט מן המחלה והכאב, ועוזרת להפיג כאבים ומתחים לפני בדיקות קשות וטיפולים מורכבים.
הליצנים הרפואיים משתמשים במגוון אמצעים וכישורים: מדגימים בפני החולים קסמים משעשעים, מספרים סיפור מצחיק מלווה בהצגה, מציגים מחוות ידיים ותלבושות עליזות, מפסלים בבלונים, משמיעים מוזיקה או שרים, משחקים משחק היתולי עם כדור, בובה או אף אדום, ועושים כל שביכולתם על מנת להעלות חיוך, להסיח את הדעת, להצחיק ולסייע בהתמודדות עם פחד, בדידות, דאגה, מתח ושעמום. חולים רבים מדווחים על הקלה הנובעת מן הצחוק, השחרור והקשר עם הדמות החיובית והמשעשעת של הליצן.
כוחו המרפא של הצחוק
מחקרים מוכיחים כי השימוש בהומור ובצחוק מסייע להפחתת מתח וכאב בקרב כל אדם, ובמיוחד בקרב חולים, צחוק מעודד חשיבה חיובית ומסייע בהתמודדות עם קשיים ופחדים. ההסבר לכך הוא שכאשר אנו צוחקים הגוף מייצר אנדורפינים, ומפחית את ייצור הקורטיזול, הורמון המתח. כמו כן הומור וצחוק מגבירים את יכולת ההסתגלות ואת ההתמודדות עם הליכים רפואיים, המסייעים להבראה ולהחלמה מהירות יותר. ליצנים רפואיים עובדים בעיקר במחלקות ילדים, בהכנת ילדים לבדיקות, לטיפולים, לניתוחים ולהרגעה אחריהם. ליצנים הוכנסו לפעילות גם עם מבוגרים במחלקות אונקולוגיות, במוסדות גריאטריים ושיקומיים, ובמסגרות אישפוזיות אחרות.
הכשרה מקצועית
רוצים להיות ליצנים רפואיים? לימודי תעודה להכשרת ליצנים רפואיים מתקיימים במסגרת ארגון "שמחת הלב" – איגוד הליצנים הרפואיים בישראל.
קרדיט צילום: התמונה נרכשה מתוך מאגר istockphoto