סובלים מדיכאון, עייפות, בעיות בזרימת הדם, כולסטרול גבוה? מתרוצצים בין רופאים ופסיכולוגים? אולי פשוט חסר לכם ויטמין B3 – ניאצין (Niacin).
B3 הוא ויטמין חיוני מקבוצת ויטמיני B המשתתף בייצור חומצות שומן, בפירוק גלוקוז ובתהליך חילוף החומרים של החלבונים, פחמימות ושומנים. B3 משפיע על מערכת העצבים ועל מערכת העיכול, וחיוני גם לפעילות המוח. אצל חולי סכיזופרניה ובעיות פסיכיאטריות נוספות, נמצא מחסור חמור בוויטמין B3. ויטמין B3 ידוע גם בשמות: ניאצין, או חומצת ניקוטין, ומשתייך לקבוצת הוויטמינים המסיסים במים. המשמעות היא שעודפים שלו יוצאים מן הגוף עם השתן ולא נצברים בגוף ולכן אין חשש מעודף.
מקורות לניאצין
ניאצין מצוי במזונות עשירים בחלבון כמו: בשר, ביצים, דגים, מוצרי חלב, קטניות, בוטנים, שומשום, אגוזים וגרעינים בצורתם הטבעית לא קלויים ולא מומלחים, מזונות מדגנים מלאים, וכן שמרי בירה, נבט חיטה ועוד.
סימני מחסור
מחסור קל בניאצין גורם למגוון סימפטומים פיזיים ונפשיים כמו: דיכאון, עצבנות, הפרעות שינה, עייפות, חוסר שקט וחוסר יציבות רגשית, כאבי ראש, הפרעות זיכרון, פצעים בפה, בעיות עור, עיכול ועוד. מחסור חמור ב-B3 עשוי להוביל לקהות חושים, הזיות, נוקשות שרירים, מחלת הפלגרה, ובמקרים קיצוניים אף להפרעות פסיכיאטריות, שיטיון, איבוד הכרה ומוות.
סיבות למחסור בניאצין
מחסור בניאצין עלול להיווצר אצל אנשים שתזונתם דלה בחלבון, אצל חולים במחלות מעיים שהספיגה של מערכת העיכול שלהם לקויה. אצל אלכוהוליסטים, מאחר והאלכוהול פוגע בספיגת הניאצין מן המזון. גם נטילת תרופות כמו אנטיביוטיקה, גלולות שינה, אסטרוגן ועוד, גורמים למחסור בניאצין. במקרים של מחסור אפשר לקחת תוסף, אם כי יש מטפלים המעדיפים את לקיחתו של B3 ביחד עם כל קבוצת ויטמיני B, שגם אותה ניתן לקחת כתוסף אחד מרוכז.
כולסטרול וכלי דם
הרפואה המערבית התייחסה במשך שנים לוויטמין B3 כאל תרופה. לפני הופעתן של תרופות הסטטינים (משפחת תרופות נגד כולסטרול) שימש הניאצין תרופה נגד כולסטרול. במחקרים נמצא כי ניאצין ברמות גבוהות, סייע בהורדת רמת הכולסטרול "הרע" LDL, ובהרחבת כלי הדם, ולכן הוא מועיל לחולי סוכרת הסובלים מזרימת דם בלתי מספקת לרגליים ולפצעים קשים לריפוי. ניאצין מועיל מאוד במצבי דיכאון, להרגעת מחשבות רדיפה, ואף ניתן לחולי סכיזופרניה במינון גבוה בפיקוח רופא.
ניאצין וניאצינאמיד
ויטמין B3 קיים בשתי צורות: ניאצין וניאצינאמיד. שני החומרים מספקים לגוף וויטמין B3, אך יכולותיהם הטיפוליות שונות. ניאציןׂ מסייע בהפחתת הכולסטרול והטריגליצרידים בדם ומרחיב כלי דם.
לעומתו ניאצינאמיד (Niacinamide) המכונה גם חומצה ניקוטינית הוא צורתו האחרת של אותו ויטמין, אשר יעיל במקרים של דלקת מפרקים ניוונית, וביכולתו למנוע סוכרת, אך אינו משפר את רמות הכולסטרול וזרימת הדם.
תופעת בעירה
מעצם היותו של הניאצין מרחיב כלי דם, הוא גורם לתופעת לוואי זמנית של בעירה בפנים, הסמקה ועקצוץ בעור, מה שמכונה "תופעת בעירה". התופעה לא נעימה אך אינה מזיקה וחולפת תוך זמן קצר. מי שרוצה להימנע מתופעת הבעירה יוכל לבקש בעת הקניה "ניאצין – ללא תופעת בעירה" (Niacin Non Flush) המשמעות היא שתקבלו B3- ניאצינאמיד שאיננו מטפל בכלי הדם. אם חשוב לכם לטפל דווקא בכולסטרול, אין ברירה אלא לסבול את תופעת הבעירה אשר נרגעת לאחר כשעה, ונחלשת עם המשך השימוש בתוסף.
חוויית משתמש
השפעת הניאצין מורגשת מהר. כבר לאחר שעה מנטילת התוסף מצב הרוח מתחיל להשתפר. לאחר יומיים מתחילים לחייך ומתמלאים במוטיבציה להסתער על החיים, ליצור שינויים ולהתחיל פרוייקטים חדשים. לאחר שלושה ימים העולם נראה נפלא, נדמה שהכול אפשרי והראש מתמלא בתוכניות וברעיונות חדשים. הכל נפלא פרט לתופעת לוואי מצערת: תיאבון מוגבר.
איפה קונים?
ניאצין נמכר ללא מרשם רופא בבתי טבע, בבתי המרקחת וברשתות הפארם. הוא קיים בטווח מחירים, מינונים, ומתוצרתם של יצרנים שונים. כדאי להתייעץ עם נטורופת בקשר למינון המתאים לצורך שלכם.
מאמר זה מובא כמידע לציבור ואין בו משום המלצה לצריכת תוסף זה או אחר.
נשים בהריון, מניקות ואנשים הנוטלים תרופות מרשם, כדאי שהתייעצו עם רופא.
אני מתעניינת בתוסף תזונה ניאצין שזה ויטמין בי 3 אני סובלת מדיכאון קשה ועם המון בעיות בריאות עקב המחלה בעיות בקיבה בכולסטרול בתיאבון ברצוני לשאול ולקבל תשובנ כמה עליי לקחת במינון את המיאצין כתוספת לתרופות פסיכיאטריות במינון נמוך ובמשך הזמן להיגמל מהם השאלה כמה מג אני צריכה לצרוך בעדי להרגיש טוב אני קראתי על התוסף שהוא מחולל פלאים אשמח לתגובה או לטלפון מיכם להתייעץ לגבי מוצר זה תודה אשמח מאוד שמי אילנה
שלום אילנה
עניתי לך במייל, אני לא מוכרת ניאצין, רק כתבתי את ההתרשמות האישית שלי.
ניאצין נמכר בבתי הטבע וברשתות הפארם, לגבי המינון את צריכה לשאול את הרופא שלך או נטורופת/ית.
הרבה בריאות