בכנס איגוד האונקולוגים האירופאים שנערך ב-2014 במדריד, הציגה חברת התרופות MSD ממצאים המראים כי התרופה הביולוגית שפיתחה "קיטרודה" (Pembrolizumab –Keytruda), הצליחה לכווץ גידולים ובמקרים רבים אף להעלים אותם לחלוטין. בעקבות הממצאים אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA בצעד חריג, את השימוש בתרופה לפני תום שלבי הניסוי.
מה מיוחד בקיטרודה שכל כך מעורר תקווה?
כל התרופות הקיימות לטיפול בסרטן נועדו להשמיד תאים סרטניים. חלקן משמידות רק תאים סרטניים וחלקן פוגעות גם בתאי בריאים. המיוחד בקיטרודה שהיא פועלת על פי עיקרון שונה לגמרי מכל התרופות הקיימות. הקיטרודה לא נועדה להשמיד תאים אלא מאפשרת לתאי החיסון של הגוף להילחם בתאי הסרטן ובגרורות.
קיטרודה היא תרופה ביולוגית המתבססת על העובדה שבגופנו מתפתחים כל הזמן תאים סרטניים שמערכת החיסון שלנו מצליחה לחסל. הגידולים שמצליחים בכל זאת להתפתח, הם תאים המערימים על מערכת החיסון האנושית באמצעות מערכת הסתרה שאינה מאפשרת לתאי הדם הלבנים לגלותם.
מפתחי הקיטרודה גילו כי תאי הסרטן מתחברים לנקודת בקרה הנקראת PD1, המשתקת את מערכת החיסון ומאפשרת לתא הסרטני לגדול ולשכפל עצמו במהירות ולשלוח גרורות. המחקר של חברת MSD איתר מולקולה שמונעת את ההתחברות של תאי הסרטן למנגנון PD1, ובכך מונעת מהם את נטרול מערכת החיסון ומאפשרת למערכת החיסון לתקוף ולהשמיד בעצמה את תאי הגידול הסרטני.
מאחר והטיפול בקיטרודה אינו הורג תאים, כמו בכימותרפיה, תופעות הלוואי מועטות יחסית. הניסויים הקליניים בתרופה התקיימו במדינות רבות בעולם, כולל ישראל, כללו עד כה חמישה סוגי סרטן: עור (מלנומה), ראש וצוואר, ריאות, קיבה ושלפוחית השתן. הניסויים הקליניים הצביעו על כיווץ הגידולים ב-40-30 אחוז ובמקרים מסוימים אף חיסול הגידולים לגמרי – בעיקר במלנומה.
החוקרים משערים כי התרופה תפעל ביעילות גם בסוגי סרטן אחרים, אולם לשם כך יידרשו מחקרים נוספים. הטיפול בקיטרודה ניתן בעירוי לתוך הווריד אחת לשלושה שבועות. התרופה הוגשה לאישור ועדת סל התרופות לשנת 2015, ואושרה לטיפול ב-175 חולי מלנומה מתקדמת לא גרורתית. במקביל נמשכים ניסויים קליניים של התרופה לטיפול בסרטן ריאה, סרטן קיבה, סרטן ראש-צוואר וסרטן שלפוחית השתן.
לאור תוצאות המחקר יוצרת הקיטרודה תקוות והתעניינות רבה בקרב החולים אך התרופה יקרה מאוד ומאושרת בינתיים רק לחולי מלנומה. יש לקוות שלאור הביקוש הרב תמצא דרך להעניק לחולים טיפול זה דרך סל הבריאות או דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים, בהשתתפות עצמית סבירה.
שלום.חמתי חולת סרטן עושה כימיה +ביולוגי…נפגעו לה למפות וזה גם גרורותי…האם קיטרודה יכולה לעזור….?
שלום מאיה
תודה על תגובתך.
כתבתי במאמר שאינני רופאה ולא מטפלת בשום שיטה. אני עיתונאית והמידע פורסם לשירות הקוראים.
שאלות רפואיות יש לשאול את הרופא המטפל, שמכיר את מצבה הספציפי של החולה.
הרבה בריאות
שלום,
האם התרופה יכולה להתאים גם לבעלי יש לו GBM, במוח?
תודה איילת
שלום איילת
אינני רופאה, שאלות כאלה צריך להפנות לרופא האונקולוג.
הרבה בריאות
שלום, אני בודקת עבור אבי החולה בסרטן העור-מלנומה.
האם הוא יכול להשתתף במחקר לקיטרודה
שלום אויטה
עליך לפנות לרופא האונקולוג המטפל באביך. הרופא יוכל לומר לכם איזה מחקרים נערכים עכשיו, באיזה בתי חולים, ולאיזה חולים הם מתאימים.
אם אביך מתאים לדרישות אחד המחקרים הוא יפנה אותו.
הרבה בריאות
שלום,
אני בודקת עבור אבי שחולה בסרטן העור -מלנומה.
האם יכול להשתתף במחקר.
שלום מרגלית,
רופא אונקולוג יוכל לומר לך איזה מחקרים נערכים עכשיו, באיזה בתי חולים, ולאיזה חולים הם מתאימים. אם את מתאימה לדרישות אחד המחקרים הוא יפנה אותך.
מטופלת אונקולוגית. סרטן שד גרורתי לעצמות ולכבד. ER-PR +.
תגובות לא טובות לשורה של טיפולים כימוטרפיים וביולוגי אחד,
איך אפשר להצטרף לנסוי עם KEYTRUDA ?
תודה