"מחלת בוקר" אינה נכללת ברשימת המחלות הנלמדות בבתי ספר לרפואה, אך אנשים רבים סובלים ממנה. מחלת בוקר היא סוג של האנגאובר (חמרמרת בעברית). כלומר תחושה רעה מאוד המלווה את "החולה" בימים בהם הוא נאלץ לקום מוקדם בבוקר. הסימפטומים יכולים להיות בחילות ולעתים אף הקאות, כאבי ראש, כאבי בטן, סחרחורת, שלשולים, חוסר יכולת לחשוב ולהגיב מילולית, ותחושה שהגוף מתנגד ואינו משתף פעולה. הסימנים יכולים להופיע רק בחלקם ולהשתנות בעוצמתם, אך בכל מקרה אינם מאפשרים תפקוד יעיל בבוקר והסובל מכך יזדקק לשעות ארוכות של התאוששות. אם מישהו כזה גר בביתכם, עדיף שתצאו מהבית לפני שהוא מתעורר ואל תדברו איתו לפני הצהרים.
למרבה הפלא כל הסימפטומים האלה נעלמים כאשר החולה מתעורר בשעת היקיצה הטבעית לו, או מתישהו לקראת הצהריים. אז הוא מרגיש מצויין.
הפתרון במקרה כזה הוא מציאת עבודה שאפשר להתחיל בצהריים. נשמע פשוט אך זה לא.
לרוב עוברות שנים בהן הסובל נלחם בעצמו ומתיש את גופו ובריאותו מתוך כוונה לתפקד כמו כולם. הוא לא יספר לחבריו שהוא הולך להקיא, שהוא שונא את כל העולם עכשיו ועדיף שתתפסו מרחק. החולה במחלת הבוקר בטוח שזה סוג של מום אישי האופייני רק לו ובטוח שיעבור, אולי אחרי הצבא, אחרי החתונה, אחרי הלידה…
למרבה הצער זה לא עובר. אחרי שנים של מאבקים פנימיים ונזק בריאותי, אנשים עוזבים את עבודת הבוקר ומוצאים לעצמם עיסוק בשעות המתאימות לגופם ולנשמתם.
הצרה שהרופאים והחברה לא מכירים בתופעה ומפרשים אותה כסוג של פינוק או עצלות: "מה הבעיה תזמיני השכמה…" השכמה אכן תעיר את האדם, אך לא תעזור לו לתפקד וממש לא תעלים את כל התופעות הגופניות.
בימים מיוחדים בהם אין ברירה, כמו טיסה, בדיקות דם, או מקרה חריג, הפתרון הוא להזמין השכמה למספר שעות לפני שעת היציאה המתוכננת, כדי לתת לגוף מספיק זמן ל"התניע" ולהגיע לתפקוד סביר. בכל מקרה הקימה המוקדמת סוחטת המון אנרגיה ומשפיעה לרעה על כל היום.
לפני שנים, הרבה לפני שהמציאו את הרשתות החברתיות, הייתי חברה ברשת חביבה בה ערכתי סקר קטן ולא מדעי, במטרה לברר כמה מהחברים הם אנשי בוקר וכמה ציפורי לילה. התוצאה הפתיעה אותי מאוד – יותר משלושים אחוזים היו אנשי לילה. אולי אנשי הרשת מלכתחילה אינם מדגם מייצג בעניין זה, ואי אפשר להסיק מהם מסקנות לגבי כלל האוכלוסייה, אך הפתעתי היתה מוחלטת, גיליתי שאני לא לבד. הגיע הזמן שגוף מוסמך כלשהו יבדוק ואולי סוף סוף יכיר בתופעה.
אם יש לכם עובד המאחר בקביעות, ומגיע כל בוקר מסוחרר, אנא אפשרו לו להישאר מאוחר יותר בערב ולהשלים את השעות שהפסיד בבוקר בהן במילא איננו יעיל. במקרים בהם יש צורך בעבודה אל תוך הלילה – זה האיש שלכם.