מאת: פרופסור משה עירון
הסתיו כבר כאן, השינוי במזג האוויר ניכר בכל מקום אך למעשה אנו ממשיכים לחיות את הקיץ כאילו הוא בעיצומו. הימים החמים והלחים עם עומס החום הניכר ממשיכים לומר לנו כי הקיץ טרם עזב. אולם היקום אומר לגוף אחרת. רוחות סתיו מנשבות בעיקר לפנות ערב וכבר ירד קצת גשם. הימים הולכים ומתקצרים והערב נוטה להקדים מיום ליום. למרות זאת אנו ממשיכים ללבוש את בגדי הקיץ הקלים וטרם זנחנו את הרגלי האכילה והשתייה הקיציים. כמידי שנה, אנו שומעים על יותר ויותר אנשים הלוקים בנזלת, בסינוסיטיס, מפרקים המתחילים להציק, כאבי שרירים אקראיים, פריחות עור, ועוד. השאלה החוזרת היא מדוע זה קורה לנו? איפה טעינו, וכיצד נוכל להתכונן טוב יותר לקראת השינוי בעונה הבאה עלינו לטובה? הבה נכיר את הראייה הסינית על תקופה זו של השנה.
סתיו ברפואה הסינית
תקופת הסתיו ברפואה הסינית שייכת לריאות. הריאות אחראיות על דרכי הנשימה וכן על משק הנוזלים בגוף. לפי הרפואה הסינית הריאות אחראיות גם על מערכת החיסון ועל העור. מבחינה נפשית הריאות הולכות עם מלנכוליה ודכדוך. בתקופה זו של השנה יש הרבה רוח כמו במילות השיר: "זה הסתיו עם הענן ועם הרוח המיילל…".
בעונת הסתיו יש יותר ויותר ימים מעוננים חלקית או במלואם. מדי פעם יתכן גשם. הימים טרם הפכו לקרים אך השינוי כבר מורגש. מאחר והגוף טרם "יצא" מתקופת הקיץ החמה ושטופת השמש, הוא זקוק לזמן הסתגלות. אם ננצל זמן זה כיאות, לא נסבול יתר על המידה מתופעות עונתיות. אלה שאינם מכינים את עצמם לסתיו, נוטים יותר לסבול מסיבוכים שרובם קשורים לריאות ולדרכי הנשימה. כלומר, תהיה נטייה ליותר בעיות של נזלת על בסיס אלרגי עם גודש בנחיריים. על רקע זה יתכנו גם מקרים רבים של סינוסיטיס.
בשל הרוח ויחסי הגומלין של הריאות עם הכבד, שרירים יכולים להיות מעורבים בתהליך, ונראה תופעות של התכווצויות שרירים והחמרה בכאבי-גב. המערכת החיסונית טרם התחזקה דיה על כן אנו נוטים יותר להידבק במחלות זיהומיות. מצב רוחנו הולך ומתקדר, במיוחד בולט הדבר אצל אנשים עם בעיה קיימת בריאות ובדרכי- העיכול.
כיצד להתכונן לסתיו
כל עולם החי והצומח מתאים את עצמו לעונת הסתיו כך גם אנו בני האדם אמורים להכין את גופנו לעונה החדשה בכל תחום: לבוש, תזונה, שעות שינה ופעילות. עדיין אפשר ללכת לישון מאחר אך להבדיל מתקופת הקיץ בה קל יותר להשכים מוקדם, בסתיו נרשה לעצמנו לקום מעט מאוחר יותר. נהיה ערים לכך שיתכנו לילות קרים יותר בהם עלינו להתלבש ולהתכסות בהתאם. כדאי לצמצם את השימוש במזגן ובמאוורר ולדאוג שלא יכוונו ישירות עלינו. נאכל מזונות מחממים יותר ונחדל ממזונות מקררים שהתאימו לקיץ. הדוגמא הטובה לכך היא, להפסיק לאכול אבטיח וגלידות המקררים מאד את הגוף.
למרות שביום עדיין חם, כדאי כבר ללבוש גופיה מתחת לחולצה ולא להסתפק בחולצה בלבד. כמו שנאמר בפתיח קיימים יחסי גומלין בין הריאות לכבד ולכן, יש להימנע ככל האפשר ממזונות מטוגנים. חימום הכבד יכול בקלות להביא לתגובות אלרגיות בעור, מה שנקרא אטופיק דרמטיטיס. הנטייה לנזלת ולסינוסיטיס כאמור רבה בעונה זו אצל מי שאינו מוכן לסתיו. אפשר לקבל טיפול אנטיביוטי מזיק או נוגדי גודש באף שגם להם תופעות לוואי לא מעטות. אך בסל הטיפולים של הרפואה הסינית עומדים כלים שונים ומגוונים.
הרפואה הסינית מטפלת בבעיות עונתיות אלו בעזרת דיקור סיני וצמחי-מרפא. במקרים של לחות חמה בגוף, אזי הטיפול הופך למורכב יותר, ארוך, וגוזל זמן ומשאבים. מעטים יודעים לחוש ברוח ולהיות ערים לנזקיה. אנו מתעוררים רק כאשר יש לנו נזלת או סינוסיטיס, או פגעי עור ולא לפני שהריאות ומערכת החיסון נחלשות ואנו מתקשים לעמוד מול הזיהומים האופפים אותנו.
כרופא סיני ותיק ביותר וכרופא מערבי, אני יכול להעיד כי הטיפול המונע הוא היעיל ביותר ואם יש צורך בטיפול רצוי להקדים ולא לחכות להחמרה ולנזקים בריאותיים. ברפואה הסינית מקפידים לבדוק את כשירות הגוף לקראת עונה זו. גם אנו יכולים למנוע או להקדים ולטפל בסימנים הראשונים שהגוף משדר לנו, ולא לחכות לסיבוכים.
תיהנו מן הסתיו עם השלכת היפיפייה והכינו את גופכם בהדרגה לקראת החורף, כדי שנמשיך לחיות טוב ובריא מעונה לעונה.
פרופסור משה עירון הוא רופא פנימי MD ופרופסור לרפואה סינית