מאת: ויקטוריה בוטנקו
תרגום: ליאת פלן-לברטובסקי
הוצאת: פוקוס.
מזון בריא הוא חלק מחיי יותר משני עשורים. בתקופה זו התנסיתי בשיטות תזונה שונות, קלות וגם תובעניות יותר, אך מעולם לא הבנתי את ההיגיון מאחורי שיטת המזון החי – RAW FOOD, הדוגלת במזון חי ללא בישול. החימום המקסימלי המותר בשיטה זו הוא 48 מעלות. כלומר מרק חם, תה צמחים, מאפים, עוגות, לחם מלא, פשטידות, כולם מחוץ לתחום. למה לוותר על כל תרבות הבישול, שיטות האפיה והאידוי המותרות בשיטות בריאות אחרות?
לאחר קריאת "ירוק לחיים", ספרה הקודם של ויקטוריה בוטנקו, הכוהנת הגדולה של שיטת המזון החי ומלכת הסמודי (שייק ירוק), שמחתי לקרוא ספר זה על מנת לנסות להבין את ההיגיון שמאחורי ההתנגדות לבישול. ואכן יש היגיון. בוטנקו מסבירה שמוצרי המזון שהכנסנו לסיר הופכים בתהליך הרתיחה לתרכובת חדשה ולא בהכרח בריאה. תהליך הבישול הורס ויטמינים ורכיבים בריאים, ובחלק מהמקרים אף יוצר תרכובות רעילות.
לדבריה מבחינת גנטית ופיזיולוגית גוף האדם וצרכיו לא השתנו מאז תקופת האבן, לכן המזון החי הוא המזון הקרוב ביותר לתזונה הראשונית של בני האדם. תרבות הבישול התפתחה רק במאות האחרונות של ההיסטוריה ואיתה התרבו המחלות הקשות ובעיקר מקרי הסרטן, שהיה נדיר ביותר בימי קדם. למרבה הצער עם השנים פיתחנו תלות במזון המבושל ומי שירצה לזנוח דרך זו יאלץ לעבור תכנית גמילה בת 12 צעדים. חלק משמעותי בספר מוקדש לצד הרגשי והנפשי של המזון מאחר ואנו בוחרים מזון לא לפי ערכו התזונתי אלא לפי הסיפוק הרגשי שאנו מפיקים ממנו.
הספר כתוב בצורה בהירה ומעניינת, בוטנקו ליקטה מחקרים מדעיים אודות חומרים מסרטנים הנוצרים בתהליך הבישול ועל רכיבים תזונתיים חיוניים הנהרסים במהלכו. היא מציעה הרגלים בריאים שכדאי לאמץ ולסיום יש גם מתכונים.
גם למי שאינו מתכוון לוותר על הבישול, כדאי להכיר את נזקיו ולהשתדל להמעיט בו.
הסקירה מאת: שלומית רז התפרסמה בירחון "חיים אחרים"