צנתור הוא הליך רפואי שנועד לפתוח סתימות בעורקי הדם. הפרוצדורה נפוצה מאוד לטיפול בחולי לב. אך יש גם צנתור מוח שהוא חדש יחסית וחשוב להכירו כי הוא מציל חיים ומונע נכות וסבל רב.
צנתור מוחי
באחרונה הוכנסה פרוצדורת הצנתור המוחי לבתי חולים בארץ. האישה המבוגרת ביותר בישראל שעברה את התהליך היא בת 93 טופלה ברמב"ם לאחר שבץ מוחי, וחזרה לתפקוד מלא. דבר שנחשב עד לפני שנים ספורות לבלתי אפשרי.
הקשישה שקיימה אורח חיים עצמאי, שהתה במקלחת בשעות הבוקר, לפתע שמע חתנה רעש נפילה. כשנכנס לבדוק מה קרה, הוא מצא את האישה שרועה על הרצפה כשהיא סובלת משיתוק מלא של פלג גוף ימין ואי יכולת לדבר ולהבין את מה שנאמר סביבה. למזלה זיהו בני המשפחה כי מדובר באירוע מוחי ופינו אותה מיד למיון בקריה הרפואית רמב"ם שנמצאת סמוך למקום מגוריהם. בתוך דקות ספורות מרגע הגעתה למיון עברה הקשישה סדרת בדיקות ופעולה מהירה וייחודית לרמב"ם, הנקראת "השטיח האדום". במטרה להכין את המטופל החשוד כלוקה בשבץ מוחי לטיפול בפרק זמן הקצר ביותר שניתן, במקרה של שבץ מוחי הזמן הוא קריטי.
פרופסור גרגורי טלמן, רופא בכיר במחלקת נוירולוגיה ברמב"ם, האחראי על תחום השבץ, בדק את הקשישה יחד עם ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית בביה"ח. בבירור שבוצע בעזרת סי.טי. נמצא כי הקשישה סובלת מחסימה מלאה של העורק המספק חמצן לחצי המוח השמאלי, החלק שאחראי על דיבור, הבנה ותפקוד הצד הימני של הגוף. למרות המצב הקשה היה לה סיכוי טוב להחלמה בזכות המהירות בה הגיעה הקשישה לבית החולים וזריזות הצוות, כי בנקודת מן זו חלקים גדולים מרקמת המוח עדיין ניתנים להצלה.
למרות גילה המתקדם והסיבוכים הרבים הצפויים לטיפול כה מורכב במטופלת קשישה, הסיבה שהכריעה את הכף ושכנעה את הצוות הרפואי לבצע צנתור מוח, הוא רמת התפקוד הנהדרת שלה לפני השבץ.
חסימה על ידי קריש דם
85 אחוז ממקרי השבץ המוחי הם 'איסכמיים' כלומר נגרמים כתוצאה מחסימת זרימת הדם על ידי קריש דם. כאשר מתרחש שבץ מוחי איסכמי, ניתן לקבל בבתי חולים רבים טיפול באמצעות הזרקת חומר ממיס קרישים לווריד, זאת עד ארבע וחצי שעות מתחילתו של האירוע המוחי. צנתור מוח, לעומת זאת הוא הליך מורכב ועדין של שליפת הקריש החוסם מן המוח, הוא האפשרות היחידה להרחיב את זמן הטיפול לשש שעות, ולעיתים אף לשמונה שעות. הטיפול זמין רק בשישה מרכזים רפואיים בישראל: רמב"ם בחיפה, איכילוב בתל אביב, שיבא בתל השומר, הדסה ירושלים ועוד.
בגילאים מבוגרים כלי הדם שברירים ומפותלים יותר וקיימת סכנה לקריעתם בעת הצנתור. למרות זאת הסתיים הצנתור בהצלחה בידיו של ד"ר אמסלם. תוך פחות משעתיים, מרגע שהקשישה הגיעה למיון ברמב"ם, נפתחה חסימת העורק במוחה, וחודשה זרימת הדם. שעות ספורות לאחר ביצוע הטיפול, החלה הקשישה לתקשר עם סביבתה ולהזיז את גפיה. למחרת כבר חזרה לתפקוד מלא. "לא האמנו כשראינו אותה מתפקדת כל כך טוב אחרי הטיפול", שחזר פרופסור טלמן, "היא צלולה, צוחקת, מדברת עם משפחתה. כאילו לא קרה דבר מעולם".
הסימנים לשבץ מוחי
שיתוק בחצי גוף, הפרעה בדיבור, בלבול, הפרעת זיכרון ועוד. חשוב לדעת לזהות את הסימנים, ולהגיע לבית החולים בהקדם האפשרי. פרופסור טלמן מוסיף: "רק לאחרונה בצענו בשבוע אחד שישה צנתרי מוח ועוד שלושה מקרים של המסת קריש דרך הווריד כלומר פי שניים מהממוצע החודשי. זהו תקדים בקנה מידה ארצי". ד"ר אמסלם הוסיף והסביר, "במקרה של שבץ מוחי, בכל דקה שחולפת נמחקים שני מיליון תאים במוח, והאתגר הוא להציל כמה שיותר תאים".
בתי חולים בהם קיים צנתור מוחי
בישראל רק עשרה רופאים הוכשרו לביצוע צנתור מוחי הניתן בבתי החולים: רמב"ם בחיפה, בלינסון בפתח תקווה, שיבא בתל השומר, אסף הרופא, שערי צדק בירושלים.
בבית החולים איכילוב בתל אביב היחידה נסגרה וכרגע לא ניתן לבצע צנתור מוחי.
בתמונה:
אינסה לאזרוב עם פרופסור מ.קליני גרגורי טלמן, לפני שחרורה מרמב"ם לאחר שעברה צנתור מוח.
צילום: פיוטר פליטר באדיבות רמב"ם