כולסטרול הוא תרכובת אורגנית המצויה בקרום של כל תאי הגוף אצל כל בעלי החיים. הכולסטרול מגיע משני מקורות: פנימי וחיצוני. המקור הפנימי הם תאי הכבד המייצרים 70 אחוזים מכמות הכולסטרול בגוף, 30 אחוזים מן הכולסטרול מגיעים לגוף ממקור חיצוני – כלומר מן התזונה. כולסטרול קיים במזונות שמקורם מן החי כמו: בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים, ואינו קיים בצומח. הכולסטרול נחלק לסוגים: הכולסטרול הטוב – HDL והכולסטרול הרע – LDL אך לא נעסוק בכך במאמר זה.
חשיבות הכולסטרול
כולסטרול הוא תרכובת אורגנית הנמצאת בקרום התא של כל בעלי החיים. אנו זקוקים לכולסטרול לבניה ולתחזוקה של תאים, רקמות והורמונים, לייצור מלחי מרה הדרושים לעיכול שומנים, לייצור ויטמין D ועוד.
עודף כולסטרול
יחד עם זאת עודף כולסטרול עלול להיות מסוכן. עודף ברמת הכולסטרול הכללית הינו אחד הגורמים להתפתחות טרשת עורקים, לשבץ מוחי ולמחלות לב. את רמות הכולסטרול בודקים בבדיקת דם.
רמת הכולסטרול הכללית (total cholesterol) הרצויה היא עד 200 מ"ג ל-100 סמ"ק דם.
רמת כולסטרול 200-239 מ"ג נחשבת לגבולית גבוהה,
ורמת כולסטרול מעל 240 מ"ג מוגדרת כרמה גבוהה, המחייבת טיפול.
רמת HDL -הכולסטרול "הטוב" הנמוכה מ-40 מ"ג מוגדרת כגבול התחתון של הנורמה, מתחת לרמה זו גובר הסיכוי לפתח מחלת לב. רמת ה-LDL – הכולסטרול "הרע" הרצויה היא פחות מ-100. מעל 130-159 מ"ג נחשבת לרמה גבולית גבוהה, ומעל 160 לרמה גבוהה הדורשת התייחסות.
דרכים לטיפול
ניתן להשפיע על רמת הכולסטרול בדם באמצעות שינוי הרגלי חיים, שינוי תזונתי, ובאמצעות תרופות. פעילות גופנית אירובית, הפחתת מתחים, ומעבר לתזונה הכוללת הרבה ירקות, אומגה 3, ודלה בשומן טראנס ובשומן מן החי, והגבלת צריכת הסוכר, עשויים לתרום להורדת רמת הכולסטרול.
יחד עם זאת, במקרים של עודף חמור בכולסטרול יש צורך בתרופות. התרופות המקובלות כיום הן מקבוצת הסטטינים המשמשות לעיכוב ייצור הכולסטרול. הסטטינים עושים זאת באמצעות עיכוב האנזים HMG-CoA-reductase המשתתף בתהליך ייצור הכולסטרול בגוף. התרופות ניתנות על ידי רופא וברוב המקרים יש לקחתן למשך כל החיים.
תופעות לוואי
בכל פעם אני מופתעת מחדש כיצד אנשים מסכימים לקחת תרופות למשך כל שארית חייהם מבלי להכיר את תופעות הלוואי ואת הנזקים ארוכי הטווח של התרופה אותה הם נוטלים, ואינם מחפשים דרכי טיפול חלופיות אשר יכולות למנוע סבל רב. אמנם לכל תרופה יש תופעות לוואי, אך תרופות ממשפחת הסטטינים הן כנראה המובילות ברמת תופעות הלוואי.
מקרה אמיתי
לפני מספר שנים סיפר לי בעל בית הטבע כי סבל מכולסטרול גבוה. מדובר באדם צעיר באמצע שנות השלושים לחייו אשר בבדיקה שגרתית התגלתה בדמו רמה גבוהה מאוד של כולסטרול. הרופאה בקופת חולים רשמה לו מיד תרופה ממשפחת הסטטינים.
בדרכו הביתה, חשב הבחור לעצמו: "יש לי בית טבע, בטוח קיימים תחליפים טבעיים שיכולים לעזור לי במקום התרופות". הוא שינה את תזונתו, הוריד את כל המזונות מן החי, חקר, בדק והחל לקחת תוספים טבעיים להורדת כולסטרול.
בבדיקת דם חוזרת שנערכה כעבור שלושה חודשים ירדה רמת הכולסטרול שלו לרמת הנורמה. הרופאה שלא האמינה לתוצאה הטובה מידי, שלחה אותו לבדיקה חוזרת, שתוצאותיה היו זהות. הרופאה המופתעת אמרה כי מעולם לא ראתה שינוי כה מהיר ברמת הכולסטרול בעקבות טיפול תרופתי, אך הבחור סיפר לה שכלל לא לקח את התרופות. למזלו הרופאה התגלתה כבעלת ראש פתוח וביקשה לשמוע ולרשום את כל מה שעזר לו, על מנת להמליץ למטופלים אחרים. בהזדמנות זו מנתה בפניו את תופעות הלוואי הקשות המופיעות לאחר כשנה של שימוש בתרופות ממשפחת הסטטינים: רעידות בידיים, כאבי שרירים, נפילות, הפרעות זיכרון ועוד, תופעות המאלצות חלק מהמטופלים להיעזר בתרופות נוספות נגד כאבים, נגד רעידות בידיים וכו', אשר גם להן תופעות לוואי.
הסיפור של איתן הבר
לפני כשנתיים פרסם איתן הבר בידיעות אחרונות מאמר על שנתיים קשות שעברו עליו, במהלכן נפל מספר פעמים נפילות מסוכנות, עבר בדיקות כואבות ויקרות, קיבל אבחונים שגויים ונקלע לחרדות קיומיות. בסופו של דבר התבררו כל תחלואיו כתופעת לוואי של תרופה ממשפחת הסטטינים שכבר גרמה למותם של 58 בני אדם (!). למי שפספס, הנה קישור לתוכנית רדיו בה סיפר הבר את סיפורו.
(מי שמעוניין בצילום של המאמר יכול לפנות אלי באמצעות טופס "צור קשר" ואשלח במייל).
כאשר התחלתי לתחקר אנשים שלוקחים תרופות נגד כולסטרול, גיליתי שני דברים מפתיעים:
א. כמעט כל אדם שני מעל גיל 50 מקבל תרופות ממשפחת הסטטינים.
ב. רובם אכן סובלים, בעיקר מכאבי שרירים עד כדי הגבלת תנועה ושימוש בתרופות נגד כאבים מבלי שהם מודעים לכך שאלה הן תופעות לוואי של התרופה. בעקבות זאת החלטתי לכתוב על כך.
לפני שלוקחים תרופות כדאי לבדוק אלטרנטיבות
לפני שמתחילים לקחת תרופות לכל החיים, כדאי להתייעץ עם נטורופת מומחה שירכיב לכם תפריט תזונתי לניקוי הגוף ולהורדת כולסטרול, וימליץ על תוספים שיתמכו בתהליך. בבתי הטבע לרוב מעסיקים נטורופת שיכול להמליץ על תוספים, אך יש חנויות בהן ינסו למכור לכם כמה שיותר תוספים במקביל, ואין זו הדרך הנכונה. כמו כן כדאי להתעמל או לפחות לצאת להליכה מידי יום.
לכל דבר יש מחיר
למתנגדים לשינוי תזונה אני אומרת שלכל דבר בחיים יש "מחיר". אין הכוונה רק למחיר כלכלי: אם יש לך כולסטרול גבוה ותיקח תרופות תאלץ "לשלם" בכאבים, בנפילות שעלולות להסתיים בשברים, בנכות, בהזדקנות מוקדמת ואולי אף במוות. אם תבחר בשינוי תזונתי תאלץ "לשלם" בוויתור על מזונות (מזיקים) שאתה אוהב, אך יש סיכוי שתציל את בריאותך. הבחירה בידך איזה מחיר אתה מוכן לשלם.
גם מחיר כלכלי
אי אפשר להתעלם מהעובדה שהתוספים הטבעיים החדשים, בעלי היעילות הגבוהה, יקרים מתרופות הנמכרות בקופות החולים במחיר מסובסד, לכן למרבה הצער יש אנשים שלא יוכלו להרשות לעצמם טיפול שכזה. אך שינוי תזונתי יכול לעשות כל אחד והליכה אינה עולה כסף. כדאי לדעת שקיימים גם תוספים זולים יחסית כמו למשל ויטמין B3 – ניאצין (רצוי ללא תופעת בעירה), אשר לפני המצאת הסטטינים שימש כתרופה להורדת כולסטרול. גם לציטין נחשב למנקה עורקים והוא ממש זול.
כאשר אין ברירה
אינני תמימה ולא פנאטית, ברור שיש מקרים בהם לא יהיה מנוס מלקיחת תרופות, אך אנשים חייבים לנסות כל דרך אחרת לפני שמסכימים להרעיל את עצמם עד סוף חייהם. במקרים רבים אפשר בעזרת התוספים הטבעיים לחסוך את הטיפול התרופתי. שנית חשוב להכיר את תופעות הלוואי ולהיות ערים להן בעיקר לאור העובדה שהן מופיעות רק לאחר תקופה ארוכה – כשנה ויותר של בליעת תרופות. חשוב גם לדעת כי במשפחת הסטטינים קיימות מספר תרופות מקבילות. אם מתגלה רגישות לתרופה מסוימת, אפשר לבקש מהרופא להחליפה בתרופה אחרת ולקוות לטוב.
ראו סרטון על כולסטרול וסטטינים
מאמר זה מוגש כחומר למחשבה. בכל בעיה רפואית יש להתייעץ עם רופא
קראו עדויות של אנשים שבחרו בדרך טבעית לבריאות ולהורדת כולסטרול
אשמח, בבקשה, לצילום המאמר שהצעת – אם אפשרי.
תודה רבה רבה וערב טוב,
קלייר
שלחתי