מאת: רוני כצמן
בשנים האחרונות הצטרפה אל עולם הטיפול הנפשי ואל תהליכי ההעצמה וההתפתחות האישיים טכניקה חדשה: "התמקדות" שמה, או כמו שקוראים לה במקורות הלועזיים: פוקוסינג (focusing). זוהי שיטה, המציעה אפשרות להתבוננות עמוקה מאוד פנימה, להקשבה דרוכה לתחושות הרוחשות בגוף והאמת הפנימית המדויקת החבויה בתוכנו. תהליך פשוט זה מביא עמו שחרור, הקלה ואפשרות לחולל שינויים. לעיתים אף מרחיקי לכת.
להתמקד תמיד במה ש"על הפרק"
לפני שלוש שנים השתתפתי בקבוצת התמקדות שהתכנסה על בסיס שבועי. לא ידעתי כמעט דבר על התמקדות אבל רכשתי אמון רב בפסיכולוג שהעביר אותה. בהתחלה היה לי קשה להבין את הייחוד של הטכניקה….זה הזכיר טכניקות נפלאות אחרות כמו דמיון מודרך או מדיטציה. באחד המפגשים עבדתי עם מנחה הקבוצה (הפסיכולוג) והנושא שבו ביקשתי להתמקד היה לידת בית – כן או לא? (הייתי אז בחודשי הריון מתקדמים ומאוד רציתי ללדת בבית אך בן זוגי חשש). זה הרגע לספר שהפלאי בתהליך ההתמקדות הוא, שהנושא הנבחר אינו מבטיח תשובה מדויקת לשאלה שנבחרה להתמקדות, אלא נגיעה מדויקת בשורש כלשהו של ההוויה הכי פנימית, שלו, אך לא בהכרח, קשר לנושא הנבחר.
ההתמקדות שלי בנושא חיברה אותי אל האישה הפראית השוכנת במעמקי נפשי, כלואה בשלשלאות, המבקשת לחיות מתוך כוחותיה, עוצמותיה וידיעתה את עצמה. זה היה מפגש מרגש וכואב כאחד. בימים שבאו לאחר מכן מצאתי את הכוחות לחבר את בן הזוג שלי אל הרעיון ללדת בבית מתוך שמחה ואהבה ולא מתוך חשש. למרות שבסופו של דבר ילדתי בבית חולים – התהליך מבחינתי היה שלם. הוא נתן לי את הכוחות ליצור את המציאות בה רציתי.
לחשוב דרך הגוף
פרופסור יוג'ין ג'נדלין מאוניברסיטת שיקגו הוא האיש שעומד מאחורי פיתוח שיטת "התמקדות" שתורגמה ומופצת כיום ביותר מעשרים מדינות ברחבי העולם ומציעה כלי עבודה רב עוצמה לאנשי טיפול וחינוך כמו גם ליוצרים, יזמים ואנשי עסקים.
החידוש המהותי שהציע פרופסור ג'נדלין מבוסס על התפיסה שגם הגוף חושב. לגוף יש חלק משמעותי בתהליך העיבוד של חוויות והתנסויות שאנו חווים ומתנסים. אמנם, אנחנו רגילים לייחס את רוב החשיבות לראש ולחשיבה, אולם מסתבר כי הראש אינו לבדו במערכה. גם הגוף חושב, אם כי לאו דווקא במילים. באמצעות שיטת ההתמקדות, המכוונת את האדם להתבונן בתחושות גופו ניתן "לשלוף" חוויות שנחוו או "מחשבות גוף" באמצעות דימויים. לעיתים הדימוי יהיה מילה.
אחד ממושגי היסוד של שיטת ההתמקדות הוא felt-sense – או בתרגום חופשי "התחושה היודעת". תחושה שהיא חוויה פנימית עמוקה (לא רגש ולא מחשבה) אשר מבטאה את מה שמובלע בתוך החוויה של הגוף. ידיעה.
להקשיב – אמנות בפני עצמה
ההקשבה מתרחשת בכמה ממדים: ההקשבה של המטפל למטופל, וההקשבה של המטופל אל תחושות גופו ואל החוויות הטמונות בו. זה אולי נשמע פשוט, אולם ההקשבה השקטה נטולת השיפוטיות, מאפשרת חלל שבו אפשר "רק להיות", לנשום, להתרחב. היא מייצרת מרחב שבו הסמוי והממוסך עשויים להתגלות לאור היום, לבטא את עצמם ולטעון את האדם בכוחות מחודשים הנובעים מהמגע העמוק עם האמת הפנימית שלו.
כיצד התמקדות שזורה בתהליכים יצירתיים?
החזרה אל תחושות הגוף ואל ידיעה, המשוחררת מרגשות, מחשבות או מהשפעות של "דעת הקהל" משיבה אל האדם את החיבור אל כוחות היצירה הטמונים בו. הכוונה במילה "יצירה" היא לבריאה רחבה שאינה קשורה בהכרח ליצירה אמנותית, על אף שהיא כמובן יכולה להועיל ולהוסיף גם לה כמובן. הכוונה ב"יצירה" היא חיבור אל מקורות הבריאה המצויים בכל אדם. זה יכול להיות קשור ביצירה עסקית או ביצירת קשרים חברתיים או משפחתיים, או בכל עשייה יומיומית. ומכאן – שבאמצעות התמקדות יכול כל אחד להתחבר אל מקורות הכוח שלו להביא אותם לידי ביטוי בכל תחום בו יבחר.
מי יכול להיעזר ב"התמקדות"?
בנוסף על כל מעלותיה שיטת "התמקדות" היא שיטה יעילה וחסכונית בזמן גם כאשר מבקשים לחולל שינויים בחיים, למשל: לעבור מעבודה כשכיר לעצמאי או מקריירה אחת אל השנייה. לסיים קשר שהגיע זמנו, לעבור לתקשורת טובה יותר ומקדמת עם הילדים, עם בן הזוג, בני המשפחה או הקולגות לעבודה ואפילו לערוך שינוי ביחסים שלי עם עצמי.
למעשה כל אחד יכול ללמוד להתמקד ולהקל על מה שמייצר סבל בחייו. למשל כאשר יש דפוס חוזר שקשה לשנותו (אוכל, עישון, או יחסים מעכבים), קושי לקבל החלטות ונטייה למסך את המציאות כדי לא להחליט, הימנעות ממימוש חלומות או בתקופות של אבדן דרך.
בשל היותה מתאימה לכל אחד, אימצו אנשי טיפול, ייעוץ וליווי אישי, את שיטת ה"התמקדות" והוסיפו אותה אל ארגז הכלים הטיפולי עימו הם עובדים. כיום אפשר למצוא ברחבי הארץ מספר רב של מקומות להתנסות בשיטה ואף ללמוד אותה כדי לעבוד באמצעותה עם אחרים.
טיפול אישי או קבוצתי
הפורמט של טיפול בהתמקדות הוא רחב. קיימים טיפולים פרטניים או קבוצתיים. בטיפולים פרטניים מוקדש כל מפגש לבעיה אחרת, או להתמקדות חוזרת באותה בעיה. אפשר להשתמש בהתמקדות גם כחלק מאימון אישי, אז משתמש המנחה בהתמקדות על מנת לקרב את המטופל אל פנימיותו, לשחרר חסמים ולאפשר לו צמיחה והתקדמות.
קבוצות התמקדות
רבים מאנשי המקצוע שעוסקים בשיטה מנחים גם קבוצות התמקדות. גם כאן ההיצע והפורמט אינו אחיד: ישנן קבוצות עבודה הנפגשות אחת לשבוע למספר שעות, בקבוצות אלה נוצרת דינמיקה קבוצתית, המאפיינת כל קבוצת מודעות, במקביל לתהליך האישי שעובר כל אחד. ישנן קבוצות המתכנסות אקראית לסופי שבוע מרוכזים בהם מתרחש תהליך עמוק ואינטנסיבי. במסגרת העבודה בקבוצה (המתמשכת או האקראית) מתנסים המשתתפים גם בתפקיד המטפל ולומדים למקד את הפרטנר שעמו עובדים. יש לכך יתרון רב למי שמעוניין להטמיע כלי זה בחייו.
היי הייתי רוצה לקבל פרטים לגבי מטפלים מוסמכים בשיטת התמקדות באזור המרכז
תודה רבה
קרן
האם יש סדנה קבוצתית באזור תל אביב
שלום תאיר
שימי לב בהמשך המאמר מופיע לינק דרכו תוכלי להגיע אל מרכז התמקדות,
שם תוכלי לברר פרטים על סדנאות.
בהצלחה