מאת: לוטי זילברמן
אם חשבתם שתרופה ללא מרשם, היא תרופה בטוחה ללא תופעות לווי, תחשבו שוב. בכתבי עת רפואיים דווח לא פעם על השלכות בריאותיות רציניות ואף קטלניות, שקרו בעקבות שימוש בתרופות ללא מרשם ולמרות זאת תרופות אלו ממשיכות להימכר אפילו ברשתות מזון, בהן אין רוקח שיוכל לייעץ ולהתריע מפני סיכונים.
מחקר סקוטי שהתפרסם בכתב העת הרפואי ""Newsmax health ב-22 ביולי 2012 מצא שאנשים בדרך כלל צורכים כמויות יתר של טיילנול (Tylenol) תרופה להפחתת חום וכאבים, מבלי להיות מודעים לכך שגם חריגה קטנה במינון עלולה לגרום נזק לכבד. ד"ר אריקה שוורץ, מנהלת מכון "Age Management Institute" בניו יורק הסבירה לכתב "Newsmax health" שטיילנול נשאר בגוף גם אם צורכים אותו במינון המומלץ. היא מציינת שסיכון דומה קיים גם ב-Advil , וב- Ibuprofen. בשתי התרופות הללו קיים החומר הפעיל איבופרופן, אשר במינון יתר עלול לגרום נזק לכבד ולדימומים במערכת העיכול.
בעיקרון כל התרופות נגד כאבים גורמות לנזק לכבד, במיוחד אם לוקחים אותן במינון מעל המומלץ, אך תרופות ללא מרשם עלולות להיות מסוכנות במיוחד לפי ד"ר שוורץ, כי אנשים לא ערים לכך שתרופה הנמכרת ללא מרשם עלולה לגרום לנזק, ולכן צורכים אדויל כמו סוכריות. יש אנשים שהצהירו כי הם לוקחים חמישה כדורים ביום ואף יותר. ד"ר שוורץ מצאה שאנשים לא לוקחים רק כדור אחד בעת הצורך, אלא לרוב לוקחים שניים – שלושה כדורים בבת אחד, עד חמש פעמים ביום! במקרים כאלה כמובן שקיימת חריגה מהכמות המותרת.
אנשים עלולים לקחת מינון יתר בשלוש דרכים שונות:
• שילוב של תרופות המכילות אצטואמינופן – החומר הפעיל באדוויל וב- PARACETAMOL ,ACAMOL הנמצא בכמה תרופות לילדים ומבוגרים בנפרד. אם לוקחים אדויל מותר לקחת תרופה אחרת לשיכוך כאב רק אחרי שעתיים. רופאי ילדים נותנים תרופות כאלו כמו למשל: סירופ אקמולי, נרות, טיפות אף, במקרה של הצטננות, לילדים במצבי חום או לתינוקות הסובלים מכאבי צמיחת שיניים. לא כל תופעות הלוואי ידועות, אך ללא ספק מערכות הגוף של ילדים רגישות יותר מאלה של מבוגרים, מציינת ד"ר שוורץ.
• לקיחת כמה תרופות ללא מרשם המכילות את אותו חומר פעיל, כגון: אדויל, מוטרין וכדומה. כולן מכילות את החומר הפעיל – איבופרופן. במקרה של הצטננות נותנים טיפות אף וסירופ נגד שיעול בבת אחת, ולעיתים שניהם מכילים את אותו חומר פעיל. צריך תמיד לקרוא את ההרכב של התרופות ולוודא שלא לוקחים במקביל שתי תרופות בעלות אותו חומר פעיל.
• שילוב בין תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם – תרופות מרשם נגד כאבים מכילות לעתים אצטאמינופן, כאשר לוקחים אותן בשילוב עם טיילנול. התוצאה היא מינון יתר של אצטאמינופן.
במקרים של מינון יתר, סובלים לעתים מתופעות מתונות בתפקוד הכבד במשך ימים, אך לעיתים קרובות גם החולה וגם הרופא אינם מזהים את הקשר של התופעות לתרופה. יש אנשים בעלי רגישות שעבורם גם פחות ממינון יתר, עלול לגרום נזק. הרגישות תלויה במשקל הגוף ובאורח חיים לא בריא. אורח חיים יכול להפחית ההשפעה של תרופה או להגביר אותה.
אם הכבד עמוס במזון מתועש שעבר עיבוד עם כימיקלים, או משקאות המכילים קפאין או אלכוהול, הכבד עובד קשה יותר והסיכון לנזק גובר.
בנושאים אלו קיימים גם הבדלים בין נשים לגברים. נשים מעל גיל 40 רגישות יותר לתרופות נגד כאבים והן עלולות לסבול מהשפעות של מינון יתר גם בצריכת כמויות קטנות של תרופות.
אופטלגין
בשנים האחרונות התפרסמו באמצעי התקשורת מספר מקרים של חולים בישראל שלקחו אופטלגין, ומצבם הסתבך עד עד כדי דיכוי מח עצם. למרבה הצער גם לאחר בדיקה של משרד הבריאות הוחלט להמשיך למכור אופטלגין ללא מרשם. אופטלגין המכיל את החומר הפעיל דיפירון, נאסר לשימוש בארה"ב מאז 1977 ובשוודיה אסור השימוש מאז 1974. בארגנטינה ניתן אופטלגין במרשם רופא בלבד. זאת בעקבות מקרים נדירים של "אגרנולוציטוזיס" תופעה המתבטאת בדיכוי מוחלט של מערכת החיסון שעלולה לגרום למוות.
לסיכום
אם משתמשים בתרופות נגד כאבים, או בכל תרופה אחרת ללא מרשם, יש לצרוך את הכמות המינימלית ולהימנע משילוב בין תרופות. תרופה יעילה משפיעה גם בכמויות קטנות. המלצות אלו נכונות לכל סוגי התרופות.
לוטי זילברמן, בעלת תואר שני בהנדסת כימיה, יועצת בנושאי בריאות, סביבה וטוקסולוגיה.