הוועדה הבין משרדית לחומרים מסרטנים קוראת לציבור להקפיד על מרחק סביר מהנורות החסכוניות החדשות, מאחר שתאורת הנורות הללו מכילה קרני UV (אולטרה סגול), בדומה לקרני השמש, המעלות את הסיכון לסרטן העור. מי שבכל זאת רוכש אותן מתבקש להתקין אותן על תקרה המרוחקת יותר מ-30 ס"מ מהיושבים בחדר, ובשום אופן אין להשתמש בהן כנורות שולחן או בגובה הגוף, בחדרים כמו חדרי עבודה או סלון, בהם שוהים לאורך זמן.
המלצת הוועדה הבין משרדית לחומרים מסרטנים התפרסמה בעקבות אזהרה דומה של הסוכנות הבריטית לבריאות הציבור שהתפרסמה לפני כשנה, בה נאמר כי "הנורות עלולות לפלוט קרניים אולטרה סגולות במינונים העלולים, לגרום לחשיפה גבוהה מהכמות המותרת לקרינה זו". הסוכנות הבריטית גם קראה לאיחוד האירופי לבחון את הגבלת הפצתן של נורות אלו, הזוכות לביקוש בגלל היותן חסכוניות בחשמל. אמנם אין דרישה למנוע לחלוטין את השימוש בנורות אלה בבתי מגורים, אך במחקר שנערך בסוכנות נמצא כי במרחק 2 ס"מ מהן, נמדדת קרינה אולטרה סגולה דומה לכמות הנפלטת מהשמש ביום קיץ חם.
משרד הבריאות הקנדי, פרסם הוראות להתקנה זהירה של הנורות הסליליות, עם בקשה להשליכן לפחי מיחזור מיוחדים מאחר והן מכילות אדי כספית. אם חלילה נשברה נורה, חשוב להרחיק מהחדר בני אדם וחיות מחמד, לאוורר את החדר למשך 15 דקות ורק אז לנקות את שברי הנורה עם דלתות וחלונות פתוחים.
על פי מחקרים שנעשו בארץ, קרינת הנורות הפלורסנטיות מגדילה גם את הסיכון למחלות סרטן של המערכת ההורמונאלית, בעיקר סרטן השד וסרטן הערמונית. במחקר שנערך בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה לפני כשנתיים, נמצא כי ביישובים ישראליים המוארים בתאורת רחוב פלורוסנטית, קיימים יותר מקרים של סרטן השד. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה, כי "המלצת ועדת המסרטנים הוגשה ונמצאת בדיונים בהנהלת המשרד".
מן הראוי לציין כי ישראל נמצאת במקום השני בעולם אחרי אוסטרליה במספר מקרי סרטן העור. לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, אובחנו בשנת 2009 בישראל 1,200 חולים חדשים במלנומה שהוא סרטן עור מסכן חיים. בנוסף לכך מאובחנים בישראל מידי שנה למעלה מ-10,000 מקרים חדשים של סוגי סרטן עור אחרים שאינם מלנומה. אלפי אנשים עוברים מידי שנה ניתוחים להסרת גידולי סרטן העור, לעתים עם צורך בשחזור חלקי פנים. אם לא די בכל זאת עכשיו הסכנה נכנסת אלינו הביתה.
חיסכון מפוקפק
בקשר לחסכון שבנורות אלו, גם זה מוטל בספק. הנורות הסליליות יקרות לעומת נורות הלהט הישנות. מניסיון לא רב אמנם, הן נשרפות מהר יותר מנורות להט. אז איפה החיסכון?
מידע על הנושא התפרסם ברוב אמצעי התקשורת, הנה מספר דוגמאות:
הארץ
הוועדה הבין משרדית לחומרים מסרטנים: הנורות שחוסכת בחשמל מסוכנות ויש להתרחק מהן
חדשות 2
מחקר: נורות חסכוניות עלולות לגרום לסרטן העור
חדשות 2
הנורות החסכוניות מסוכנות לבריאות שלנו?
נכון להיום לא ניתן לקנות נורות להט רגילות מעל 40watt. זו תקנה של הממשלה
אני באמת לא מסכימה!!!
אני סבורה שזו טעות
אני לא חושבת
אני לא מסכימה
אצלנו לא קיים כזה דבר !
אני לא
לא יודעת
לא מבינה
למה ???
שלום טלי
למה לכתוב 10 תגובות במקום לרכז את כל מה שרצית לומר בטופס אחד?
למה ????