האם יהפוך הפיטופלנקטון למזון הבריאות של העתיד?
פיטופלנקטון (Phytoplankton) הם אצות וצמחים חד תאיים החיים במעמקי אוקיינוסים והאגמים. קיימים יותר מ-4000 סוגים של פיטופלנקטון המשתנים לפי אזורי המחיה שלהם, וחשיבותם בשרשרת המזון של יצורי הים גדולה מאוד. בתהליך הפוטוסינתזה הם משחררים חמצן לנשימה, מקבעים פחמן ובעזרתו יוצרים חומר אורגני הקרוי 'ביומסה', אשר משמשת מזון לדגים וליונקים ימיים בשכבות העליונות של הים.
חלק מהביומסה שוקעת למעמקים, ומתפרקת על ידי חיידקים. לפיטופלנקטון תפקיד חשוב במיחזור פחמן, נוטריאנטים ובאספקת מזון לבעלי החיים במעמקי הים. בשנים האחרונות הוקמו ברחבי העולם חוות ימיות השואבות מים ממצולות הים, מרבות את הפיטופלנקטון במים בטכנולוגיות מתקדמות, ובתום התהליך מחזירים את המים המועשרים לים, למען בעלי החיים הימיים.
סיפור של החלמה ספונטנית
באחרונה התפרסם באינטרנט סיפורו של טום הרפר, ביולוג ימי, ושוחר שמירה על הסביבה, בעל חווה ימית הממוקמת על אי בצפון מזרח האוקיינוס השקט במים הטריטוריאליים של אוסטרליה. במהלך עבודתו החל הרפר להרגיש רע הלך לבדיקות והתברר כי חלה במיוסיטיאלומה, סרטן נדיר וקטלני מאוד, הרופאים העריכו כי נותרו לו חודשים ספורים לחיות. המשפחה המזועזעת כבר הכינה את כל הסידורי הקבורה, אך הרפר לא השלים עם בשורת הרופאים. על דעת עצמו החל לאכול פיטופלנקטון ישירות ממכלי החווה. בני משפחתו חשבו שיצא מדעתו, כי פיטופלנקטון לא נועד למאכל בני אדם. לאחר מספר שבועות כאשר הגיע לבדיקות, הופתע הרופא לגלות שכל האזורים הממאירים התכסו בשכבה של חומר לבן בלתי מזוהה והגידולים הסרטניים הפכו לשפירים. הרופאים לא ידעו להסביר את התופעה לקחו ממנו 11 ביופסיות וכולן יצאו נקיות מסרטן. לאחר כשנה נרפא הרפר גם מהסוכרת ממנה סבל, בדרך אגב ירד במשקל, וכל מדדי בדיקות הדם שלו התייצבו על רמה תקינה. מזה חצי שנה שהפסיק להזריק אינסולין ובריאותו טובה.
בעקבות הבראתו של הרפר החלו מדענים לחקור את השפעות הפיטופלנקטון על בריאות האדם, לאחר פרסום סיפורו באינטרנט, הוצף הרפר בפניות מכל העולם, של חולים ושל חברות מסחריות, שהזדרזו לשלב פיטופלנקטון במוצרי בריאות שונים.
לצפייה בסיפורו של הרפר ביוטיוב לחצו כאן
בתמונה Tom Harper – מתוך הסרט