שלומית רז 26.2.23
סליקורניה (Salicornia) הוא צמח תבלין מלוח אשר זוכה בשנים האחרונות להתעניינות רבה ולביקוש כתחליף לנתרן. סליקורניה הוא צמח חד שנתי, סוג של שיח קטן ממשפחת הירבוזים הגדלים באזורי ביצות מלוחות, בחולות חוף, ובסביבה של עצים ושיחים מנגרוביים – צמחים הגדלים במי ים ובמים מלוחים. הצמח בעל גבעולים בשרניים, פורח ונאסף בחודשי הקיץ אוגוסט עד ספטמבר.
צמח הסליקורניה צומח בארץ בשטחי בר באזור ים המלח ועתלית, אך בשנים האחרונות הובאו זנים אירופאים, שעברו תהליך אִקלום על ידי חוקרי 'מחקר ופיתוח רמת הנגב' ומדריכי שירות ההדרכה במשרד החקלאות, בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון, על מנת לאפשר גידול מסחרי. כיום מגדלים סליקורניה במושב קדש ברנע על גבול מצריים, והוא נמכר בחנויות הירקות.
מקורו של הסליקורניה בצפון אמריקה, אירופה, דרום אפריקה ודרום אסיה, פירוש השם סליקורניה ביוונית הוא "צמח המלח" ושמו העברי הוא 'פרקן עשבוני'. הזן האירופי הוא המתאים ביותר לאכילה והוא נמכר באירופה בחנויות מכולת, ברשתות מזון ומופיע בתפריטי מסעדות תחת השמות: 'שעועית ים', או 'אספרגוס ימי'. באנגליה הוא נקרא 'סמפיר'.
יתרונות בריאותיים
את גבעולי הצמח אפשר גם לייבש, לטחון ולהכניס למלחיה במקום מלח. 100 גרם סליקורניה יבשה מכילה רק 7 גרם נתרן לעומת 36 גרם נתרן שקיימים באותה כמות של מלח שולחני. בנוסף לתכולת הנתרן והטעם המלוח, צמח הסליקורניה מכיל מינרלים נוספים כמו: מגנזיום, אשלגן, ברזל, וסידן, וגם סיבים תזונתיים, ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B וויטמין C. כמו כן יש בו גם פוקואידן חומר בעל השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, אשר קיימות בירקות ים. אנשים הסובלים מיתר לחץ דם ונאסר עליהם לאכול מלח (נתרן) ישמחו להכניסו לשימוש קבוע במטבח. בדרום קוריאה פותחה טכנולוגיה של מיצוי מלח דל נתרן מסליקורניה, והחברה היצרנית טוענת כי מלח צמחי זה יעיל לטיפול בלחץ דם, בכבד שומני ובטרשת עורקים.
שימושים במטבח
ניתן לקצוץ את גבעולי הצמח ולצרף אותם לסלט, חביתה, לקציצות ירק, וכן לבישול, אידוי, טיגון והקפצה. הסליקורניה משתלבת במאכלי בשר, דגים, ובכל מאכל הזקוק למלח.
בעציץ ובאדנית
צמח הסליקורניה נמכר גם במשתלות ואפשר לגדל אותו בגינה, באדנית, או בעציץ, אבל על מנת שהצמח יהיה מלוח, צריך לגדל אותו קרוב לים, או להוסיף מלח לאדמה שלו לפני כל השקיה.
איפה קונים
חפשו את הסליקורניה בחנויות הירקות, ואם אין, בקשו מהמוכר שיביא. ככל שיגדל הביקוש הוא יהיה נפוץ יותר ונראה אותו ביותר חנויות, כי הוא זמין בארץ וכדאי מאוד להכניסו לשימוש קבוע בכל מטבח.
המחיר
10-15 שקלים לאריזה של מאה גרם. את השארית אפשר להקפיא ולשמור לפעם הבאה.
צילום: Marco Schmidt מתוך פרוייקט השיתוף של ויקיפדיה
שם הקובץ: Salicornia europaea, near Southhampton, UK