טופו רך- טעים וידידותי להכנה
טופו הוא מאכל דמוי גוש גבינה המיוצר מפולי סויה מבושלים שעברו תהליך של דחיסה וגיבון. מקורו של הטופו בסין לפני יותר מ-2,000 שנה. מסין עבר הטופו לכל ארצות המזרח הרחוק, כל מדינה הוסיפה לו גוון וטעמים משלה. כיום אוכלים טופו גם במערב בעיקר בשל יתרונותיו התזונתיים. הטופו עשיר בחלבון זמין אשר רובו נספג בגוף ולכן מהווה תחליף בשר לטבעונים ולצמחונים, הוא עשיר בסידן יותר מחלב, דל שומן ונטול כולסטרול. ומכיל פיטו-אסטרוגן, (אסטרוגן צמחי) שעוזר לשמור על צפיפות העצם, עור בריא ואיזון הורמונלי לנשים.
התאהבתי בטופו מהביס הראשון אותו טעמתי אי שם בשנות שה-80 כאשר רק חנויות בודדות בתל אביב מכרו אותו יום בשבוע ובהזמנה מוקדמת. כיום מוכרים טופו בכל סופר ובכל בתי הטבע, במגוון טעמים מתוצרתן של חברות ישראליות. אך משום מה נדמה כי הטופו בארץ רכש לעצמו יותר שונאים מאוהבים וזה לא רק עניין של יחסי ציבור גרועים אלא גם קצת חוסר תשומת לב מצד היצרנים.
על כל אריזות הטופו חייבים לציין באותיות ענק "לא לאכול לפני הכנה".
טופו מטבעו הוא מוצר חסר טעם הסופח כל טעם שתוסיפו לו- מתוק, מלוח, חריף או חמוץ. אפשר לבשל אותו, לטגן, לאפות, לטחון לממרח או למטבל, להפוך למילוי, לערבב עם ירקות ועוד אינסוף אפשרויות. אך קודם חייבים ל"הטעין" לתוכו טעם כלשהו. לשם השוואה גם בשר הוא חסר טעם וזקוק להכנה, אף אחד לא יעלה בדעתו לאכול בשר ישר מהאריזה. אך טופו משום מה אנשים טועמים ישר מהאריזה, אומרים "איכס" ואופס הפסדנו עוד לקוח אשר ישכנע גם את חבריו שלא לנסות.
מרקמים שונים
גם צרכני טופו קבועים יודו שקיימים סוגים שאינם טעימים ומביני עניין לא יגעו בהם ועדיף שלא היו מיוצרים כלל.
חלקם בעלי מרקם קשה דמוי פלסטיק, שספיגת הטעמים בהם אטית מאוד- והם זקוקים לפחות ל-24 שעות של השרייה. אך כדאי לדעת שיש סוגי טופו בעלי מרקם רך הסופח טעמים במהירות, ומוכנים לאכילה מיד לאחר העיבוד, או ההשריה. מוצעים כאן שלושה סוגי טופו טעימים ואיכותיים שיעשו סדר לנסיינים חדשים.
טופו רך של משק ויילר
לאחר שניסיתי כמעט את כל הטעמים הקיימים בארץ מצאתי ש"טופו רך" של חברת "כפרי בריא", טעים וידידותי להכנה. טופו רך מתאים לצלייה ולטיגון במחבת, לבישול, לאפיה ולעיבוד במעבד מזון ובעיקר לאכילה מידית לאחר השריה קצרה. חברת כפרי בריא היא חברה משפחתית המייצרת טופו בשיטה מסורתית מפולי סויה שלא עברו הנדסה גנטית.
המחיר: 12.90 שקלים לאריזה של 300 גרם. להשיג בבתי הטבע.
טופו כורכום של משק ויילר
מוצר טופו נוסף של חברת כפרי בריא הוא קוביות טופו בכורכום, מתובלות ומוכנות לאכילה, ללא תוספות מלאכותיות. אין צורך להשרות ולערבב. המוצר מתאים להגשה עם סלט ירוק טרי, מצוין למתעצלים להכין, ואפילו שונאי טופו מובהקים מופתעים מטעמו.
המחיר: 14 שקלים לאריזה של 200 גרם. להשיג בבתי הטבע.
טופו קדיתא
מיוצר על ידי משפחת הלפרין, צמחונים, ביו אורגניים ואקולוגים בנשמתם אשר חיים בישוב האקולוגי קדיתא בגליל. את הטופו החלה ליצר אם המשפחה עבור בני משפחתה בעבודת יד, מפולי סויה אורגניים בלתי מהונדסים על פי מתכון יפני מסורתי בשיטות עבודה המפחיתות במינימום את השימוש במים ובאנרגיה מזהמת. רק בשנים האחרונות החל להגיע הטופו הביתי לתל אביב והפך ללהיט. בעקבות העליה בביקוש עבר באחרונה המפעל הקטן לקיבוץ פרוד. טופו קדיתא רך במיוחד, נוח מאוד לעיבוד, מתאים להכנת ממרחים, וגם שונאי טופו מצליחים ליהנות ממנו. להשיג בבתי טבע נבחרים.
המחיר 20 שקלים לאריזה של 300 גרם.
קניתי קוביות טופו קטנות אני רוצה להכין קציצות עם כרובית
אשרה את הטופו ואחר כך אטחן בבלנדר זה יתן לי את אותו מרקם כמו טופו רך?
שלום אתי,
אם תטחני את גוש הטופו תקבלי טופו טחון, אם תוסיפי נוזלים תקבלי ממרח.
טופו רך הוא גוש מוצק אבל רך יותר. הוא נעים יותר לאכילה, ובעל יכולת גדולה יותר לספוג טעמים.
אכלנו השבוע במסעדה בצרפת קוביות טופו ברוטב מקורמל…טעים מאוד…ליקקנו את הקערה. קוביות הטופו נמסו בפה. המרקם היה שונה מהטופו שהכרתי בארץ. האם לנסות טופו של קדיתא? או טופו רך של משק ווילר?
שלום חני
שמחה לשמוע שהיתה לך חוויה טובה עם טופו, שאכן יכול להיות מעדן.
קדיתא או משק ויילר?
שניהם טובים, והם היחידים שאני קונה. טופו קדיתא רך ונימוח יותר, ומתאים גם ליצירת ממרחים.
ויילר נמכר ברוב חנויות הטבע ובניצת הדובדבן. את קדיתא יותר קשה להשיג. הייתי מציעה לך לנסות את שניהם.
קיים סוג רך אפילו יותר שאינו נמכר בחנויות. משק ויילר סיפרו לי פעם שהם מייצרים אותו עבור עובדי השגרירות היפנית בהזמנה מיוחדת.
למה? כי ישראלים לא מכירים ולא קונים אותו והוא מתקלקל מהר.
טופו ויילר נמכר גם בשופרסל במחלקות 'גרין'
בשופרסל נמכר רק טופו במרקם קשה של ויילר. לא ראיתי טופו רך.
אחרי שטועמים טופו רך, אי אפשר לאכול את הטופו הקשה.
שלום!
אז בעצם טופו רך עובד כמו טופו קשה? כלומר אפשר לעשות איתו את אותם הדברים?
אפשר לעשות את אותם דברים, אבל טופו רך סופג יותר טעמים, מוכן לאכילה מיד, המרקם שלו טעים יותר. אחרי שמתרגלים לטופו רך אי אפשר לחזור לטופו הקשה.