שלומית רז 5/12/2021
מה זה יובה?
יובה הוא מאכל יפני אהוב שהגיע באחרונה לארץ, והוא בעצם השכבה הקרומית שצפה בתהליך הפקת הטופו מתוך נוזל הסויה. במשך התהליך מסירים שוב ושוב את הקרום ומייבשים אותו עד שהוא מגיע למרקם מוצק. היובה איננו מעובד ואינו מכיל חומרים משמרים, משפרי טעם וצבעי מאכל, בלי מלח או סוכר, אינו מכיל גלוטן והוא עשיר בחלבון, לכן מתאים לטבעונים ולכל מי שזקוק למנת חלבון טעימה ומשביעה.
ברשימת הרכיבים הרשומים על האריזה של חברת 'עתיד ירוק' מופיע: 91.9% פולי סויה והשאר מים.
השריה
את היובה חייבים להשרות תחילה עד שהיא מתרככת. לאחר ההשריה תהליך ההכנה קל וקצר מאוד. מקפיצים את הנתחים על מחבת או ווק במשך עשר דקות עם קצת שמן ותבלינים. אפשר להקפיץ את היובה בנפרד או ביחד עם ירקות כמו: תירס, עגבניות, או כל רכיב אחר. יובה לאחר ההשריה מתאימה גם לתבשילים, מרקים ולתבשילי קדרה.
יובה נמכר בארץ בצורות שונות:
כנפיים – מזכיר בצורה ובמרקם כנפי עוף ומכאן שמם
מקלות – לאחר ההשריה מקבלים מרקם של סיבים שמזכירים בשר בקר.
רצועות רחבות שטוחות – נראות כמו פסטה מזכירות טעם של עוף.
מסולסלת עם קשרים – דומה למקלות אך בעלת יותר נפח בגלל הקשר. יובה קשרים זקוקה ליותר זמן השריה, ומתאימה לבישולי קדרה.
התנסות אישית
ניסיתי את הכנפיים והמקלות. שתי הצורות קלות להכנה, הטעם נפלא ומשביע מאוד, בגלל קלות ההכנה התמכרתי, וכבר הכנתי מספר פעמים. אני מעדיפה את הכנפיים, אורחים שטעמו אהבו יותר את המקלות. מסקנה איש איש וטעמו. נסו והחליטו מה מתאים לכם, כולם נפלאים.
על האריזה מופיעות הוראות הכנה למתכון קליל. מאחר והיו חסרים לי מספר רכיבים אלתרת מתכון פשוט יותר.
מתכון
בשלב ראשון מוציאים מהשקית את הכמות הרצויה ומשרים בקערת מים.
הכנפיים זקוקות לזמן השריה של כשעה- שעתיים.
את המקלות השריתי ארבע שעות. הקשרים זקוקים ליותר זמן השריה. את המקלות שברתי לחתיכות לפני ההשריה, מידי פעם החלפתי את המים.
לאחר ההשריה יש לסחוט את היובה היטב, לחתוך לנתחים בגודל הרצוי לכם, להעביר לקערה ולשפוך עליהם את הרוטב.
רכיבים לרוטב
3-4 כפות שמן זית בכבישה קרה
2 כפות רוטב סויה קיקומן דל נתרן (פקק ירוק) או אחר.
1 כפית שטוחה של תבלין קייג'ון או תבלין גריל אחר.
אופן ההכנה
1. מערבבים את הרוטב היטב, שופכים על נתחי היובה הסחוטים ומערבבים ביסודיות כדי שכולם יתכסו בתערובת.
2. מחממים מחבת (או ווק) על אש גבוהה ושופכים פנימה את נתחי היובה.
3. מערבבים כל הזמן במשך כעשר דקות, וזהו היובה מוכנה.
4. בשלב זה אפשר להוסיף ירקות להקפצה, גרעיני תירס, או עגבניות. או לשמור את היובה בנפרד ולהוסיף אותה אחר כך למה שתרצו.
אולי נדמה לי אך מיד אחרי האוכל הרגשתי שהתמלאתי באנרגיה מכמות החלבון שאכלתי.
איפה קונים?
ברשת ניצת הדובדבן.
למרבה הצער ראיתי בחנויות אחרות יובה המבוסס על קמח סויה וזה ממש לא אותו הדבר.
מחיר
יובה כנפיים 19.90 שקלים לאריזה של 300 גרם.
יובה מקלות מחיר 19.90 לאריזה של 200 גרם.
יובה רצועות רחבות, מחיר 19.90 לאריזה של 240 גרם
יובה מסולסלת עם קשרים, מחיר 19.90 לאריזה של 300 גרם.